Jamie Oliver "Każdy może gotować"

Nie jestem fanką serników na zimno, a raczej nie byłam. Już jestem, bowiem w przeciągu tygodnia zrobiłam go dwukrotnie. Jest aksamitny w smaku o kremowej konsystencji. Pierwszy sernik na zimno, który zrobiłam bez żelatyny. Dzięki skórkom cytrusowym jest bardzo orzeźwiający, maliny zaś przywołują lato, pomimo mrozu. Taki mały zwiastun wiosny.

waniliowy sernik z malinami

Składniki (na tortownicę 24cm):

  • 200g ciasteczek owsianych (np. Digestive)
  • 100g płatków owsianych
  • 150g masła
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 600g kremowego serka (dałam 800g)
  • 150g cukru
  • 300ml śmietany kremówki (dałam 400ml)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 500g malin (dałam 300g mrożonych, uprzednio rozmrożonych ;) )
  • 100g cukru (dałam 50g)

Spód

Tortownicę wysmarować masłem.

Ciasteczka owsiane przełożyć do woreczka spożywczego i rozkruszyć za pomoca wałka lub tłuczka do mięsa. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane. Jak będą rumiane, dodać masło i pokruszone ciastka, całośc wymieszać. Wysypać na dno tortownicy i uklepać rękoma. Wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki (wyniosłam na kilkanaście minut na balkon ;) ).

Masa serowa

Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wybrać nasiona. Wymieszać z serem, cukrem, startą skórką z owoców. Dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i zamieszać. śmietanę ubić i wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na zastygnięty ciasteczkowy spód, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Polewa malinowa

Rękoma zagnieść maliny z cukrem. Oblać sernik

 

Waniliowy sernik z malinową polewą wg Jamiego Olivera

sernik z malinami

sernik z malinami

Jamie Oliver "Każdy może gotować"

Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować” Jamiego Olivera.


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Droczilka says:

    Sernik prezentuje się fantastycznie pysznie. Bardzo chętnie wykorzystałabym ten przepis, jednak troszkę obawiam się tego zupełnego braku żelatyny. Na zdjęciach wyglada super, ale czy naprawdę (poza planem zdjęciowym) :-), nie miałas żadnych problemów z konsystencją sernika?

    • Agata says:

      Sernik jest bardzo kremowy, nie jest zwarty, ale mi to nie przeszkadza. Jeśli sama zmielisz twaróg, będzie jeszcze sztywniejszy, bowiem ser z wiaderka ma tylko 4% tłuszczu. Robiłam ten sernik wielokrotnie i nigdy nie dawałam żelatyny, samo schłodzenie go w lodówce wystarcza.