zupa z soczewicą

To kolejna propozycja zupy ze szpinakiem, tym razem inspirowana zupą Jamiego Olivera. Dodatek soczewicy sprawia, że jest bardzo sycąca, zaś imbir i chili powodują, że zupa ta jest bardzo rozgrzewająca. W sam raz na zimową porę. Pomidorki koktajlowe przełamują barwę tej zupy.

zupa z soczewicą

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • ok. 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 100g liści szpinaku (najlepiej świeże,ale można również mrożone)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • jogurt naturalny

Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki, chili i imbir drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i dusić do miękkości cebulę. Następnie dodać czosnek, imbir i chili, chwilę zamieszać, po czym zalać całość bulionem – zagotować.

Dodać soczewicę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotować ok. 7 minut, aż soczewica zmięknie. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go razem z pomidorkami i soczewicą. Jeżeli zaś dajemy świeże liście, wystarczy dodać na sam koniec.

Zupę rozlać do miseczek, na wierzch dać po łyżce jogurtu naturalnego.

zupa z soczewicą

Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować” Jamiego Olivera.


Zupy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response