To kolejna propozycja zupy ze szpinakiem, tym razem inspirowana zupą Jamiego Olivera. Dodatek soczewicy sprawia, że jest bardzo sycąca, zaś imbir i chili powodują, że zupa ta jest bardzo rozgrzewająca. W sam raz na zimową porę. Pomidorki koktajlowe przełamują barwę tej zupy.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- ok. 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr bulionu
- 150g czerwonej soczewicy
- 100g liści szpinaku (najlepiej świeże,ale można również mrożone)
- 6 pomidorków koktajlowych
- jogurt naturalny
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki, chili i imbir drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i dusić do miękkości cebulę. Następnie dodać czosnek, imbir i chili, chwilę zamieszać, po czym zalać całość bulionem – zagotować.
Dodać soczewicę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotować ok. 7 minut, aż soczewica zmięknie. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go razem z pomidorkami i soczewicą. Jeżeli zaś dajemy świeże liście, wystarczy dodać na sam koniec.
Zupę rozlać do miseczek, na wierzch dać po łyżce jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować „ Jamiego Olivera.
1 Response
kaja says:
Potwierdzam-zupa sycąca i pyszna