babeczki kawowe

Gdy nie mam zbyt wiele czasu, a spodziewam się gości, zwykle robię muffinki, cup cakesy lub babeczki. Robi je się szybko, można dowolnie udekorować i wyglądają wystarczająco dobrze, by podać na stół

babeczki kawoweSkładniki:

  • 160g masła
  • 140g cukru
  • 3 jajka
  • 160g mąki
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 1 łyżeczka nalewki wiśniowej
  • 100ml śmietany kremówki
  • 100g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka i cały czas ucieraj (mikserem), na końcu dodaj alkohol. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami. Wsyp do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż masę łyżką i wyrównaj górę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.

Po upieczeniu wystudź na metalowej kratce.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone i wymieszaj chwilę na najniższych obrotach miksera. Za pomocą szprycy udekoruj babeczki. Całość oprósz kakao.

babeczki kawowe

babeczki kawowe

babeczki kawowe

Przepis na podstawie przepisu  Dorotus z moimi modyfikacjami.


MuffinkiPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Agata says:

    kaja, dziękuję bardzo :) Zwłaszcza, że te zdjęcia są niestety robione telefonem, bowiem mój aparat całkowicie już odmówił posłuszeństwa.