Nie ma to jak domowy chleb. Co prawda nie jest on na zakwasie, ale jest równie dobry. Nie ma nad nim dużo pracy, potrzeba tylko trochę czasu. Zawartość mąki pszennej (poza drożdżami) sprawia, że rośnie on jak szalony. Jest pyszny i długo pozostaje świeży.

Organiczny chleb razowy

Składniki (na 2 chleby po 750g):

  • 550g mąki pszennej
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 600ml ciepłej źródlanej wody
  • 500g mąki razowej (dałam 200g orkiszowej i 300g pszennej razowej)
  • 100ml świeżego soku z pomarańczy (wycisnęłam z 1 sztuki)
  • 20g otrębów
  • płatki owsiane i czarnuszka ( opcjonalnie) do obtoczenia
  • olej do wysmarowania miski
W dużej mieście rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać 300g mąki pszennej i pozostawić na około 30 minut.
Resztę suchych składników wymieszać w dużej misce, dodać zaczyn drożdżowy, sok z pomarańczy i wyrobić miękkie, elastyczne  ciasto ( można zrobić to mikserem). Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż znacznie wyrośnie.
Ciasto podzielić na dwie części. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować podłoże bochenki ( można je piec bezpośrednio na blasze, nie trzeba w formach). Spryskać je wodą. Czysta ściereczkę wysyłać płatkami owsianymi i czarnuszką. Chleby obtoczyć w  płatkach, dać do formy, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, mocno spryskać go wodą, szybko wstawić chleby i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 45-55 minut.
Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Kroić po ostygnięciu.

Organiczny chleb razowy

Organiczny chleb razowy

Organiczny chleb razowy

Przepis pochodzi z książki „Wypiekanie chleba krok po kroku” z moimi zmianami.

 

Organiczny chleb razowy


Pieczywo
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze