Dawno temu postanowiłam, że będę sama piekła chleb. Kupiłam maszynę, która zajmuje w szafie sporo miejsca i wytrwałam kilka dni. Potem zapomniałam zrobić zakwas, kupić mąkę, nie miałam ziaren albo drożdży. Co jakiś czas jednak tęsknię za zapachem domowego chleba. I wtedy robię ten. Powstaje szybko, więc można go upiec na śniadanie.

Składniki

  • 1 litr letniej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1kg  mÄ…ki ( można wymieszać pszennÄ… z razowÄ… – co polecam)
  • 1 szklanka otrÄ…b pszennych
  • 1 Å‚yżka miodu
  • 1 Å‚yżka soli

Drożdże rozpuÅ›cić w letniej wodzie, odstawić na kwadrans, żeby zaczęły pracować. Wszystkie pozostaÅ‚e skÅ‚adniki wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zostawić do wyroÅ›niÄ™cia na 20 minut. Potem ponownie wymieszać ciasto i przeÅ‚ożyć do form – najlepiej keksówek wysmarowanych olejem. Keksówki odstawić w ciepÅ‚e miejsce, a po kolejnych 20 minutach wstawić do nagrzanego do 189 stopni piekarnika. Piec okoÅ‚o godziny ( po 50 minutach można sprawdzić, czy jest już bardzo zarumieniony i wtedy wyłączyć.  Wyjąć i pozostawić do ostygniÄ™cia.

Chleb jest świeży przez 2- 3 dni.

 


PieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. Domi says:

    Uwielbiam Wasz blog, Agato i Sylwio :) Proszę powiedzcie czy pieczecie chleby w piekarniku gazowym czy elektrycznym? Jak czytam przepisy to nie wiem jak mam odnieść te temperatury do mojego elektrycznego czy powinnam stosowąć wyższe, czy niższe? Z góry dziękuję :):))

  2. MrówA says:

    Mam pytanie nie wiem co jest że za każdym razem chleb z zewnątrz wygląda ekstra a po przekrojeniu w środku jest dziura :-(