Proste, nieprzekombinowane smakiem. Tradycyjne, dobre na każdą okazję. Ciasteczka te są mało pracochłonne, więc można je przygotować nawet na ostatnią chwilę :) Tym razem w wersji wielkanocnej.

_MG_0038

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • dżem morelowy do przełożenia

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem, dodać jajko, a na koniec mąkę. Miksować (lub zagniatać ręcznie), aż powstanie elastyczne ciasto.

Ciasto wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Ciasto cienko rozwałkować, wycinać dowolne wzory. W połowie ciastek wyciąć dziurkę (małą foremką lub naparstkiem).

Piec ok. 10-12 minut.

Ostudzić na metalowej kratce. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurek posmarować cienko dżemem, na wierzch dać ciasteczko z dziurką.

Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem


CiasteczkaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Magda says:

    Uwielbiam takie ciasteczka! Właśnie szukałam pomysłu na takie słodkie co -nieco. Pamiętam jak pomagałam wycinać te mniejsze dziurki na ciasteczkach, które przygotowywała moja mama… a ja miałam może 5 lat :)