Proste, nieprzekombinowane smakiem. Tradycyjne, dobre na każdą okazję. Ciasteczka te są mało pracochłonne, więc można je przygotować nawet na ostatnią chwilę :) Tym razem w wersji wielkanocnej.
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- dżem morelowy do przełożenia
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem, dodać jajko, a na koniec mąkę. Miksować (lub zagniatać ręcznie), aż powstanie elastyczne ciasto.
Ciasto wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać dowolne wzory. W połowie ciastek wyciąć dziurkę (małą foremką lub naparstkiem).
Piec ok. 10-12 minut.
Ostudzić na metalowej kratce. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurek posmarować cienko dżemem, na wierzch dać ciasteczko z dziurką.
4 komentarze
Magda says:
Uwielbiam takie ciasteczka! Właśnie szukałam pomysłu na takie słodkie co -nieco. Pamiętam jak pomagałam wycinać te mniejsze dziurki na ciasteczkach, które przygotowywała moja mama… a ja miałam może 5 lat :)
Agata says:
Też te ciasteczka kojarzą mi się z dziecinstwem. Mam nadzieję, że Ci zasmakują :)
Vita Gusto says:
super przepis, chyba wypróbujemy z naszym dżemem o smaku melona z cytrusami
Agata says:
będzie pysznie :)