Wielkanoc kojarzy się z mazurkami. Mazurki w moim domu mają jednak średnie powodzenie, dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ich pieczenia. Jeśli jednak lubicie, wystarczy że zastąpicie ciasto francuskie kruchym ciastem i uzyskacie mazurek czekoladowy z miętową nutą.

Duża zawartość czekolady sprawia, że jest słodki, dlatego proponuję go podawać z gorzką, zieloną herbatą, zwłaszcza, gdy w zanadrzu na świątecznym stole czekać będą na nas jeszcze inne słodkości.

Tartaletki z czekoladowym kremem

Składniki ( na 6 porcji):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki 30% (lub 36%)
  • kilka gałązek mięty
  • skórka otarta z połowy cytryny

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Z ciasta francuskiego wyciąć 6 okręgów o średnicy o 2 cm większej niż średnica foremek. Ciastem wylepić foremki. Z papieru do pieczenia (ja zwykle wykorzystuję ten z ciasta francuskiego) wyciąć okręgi, położyć do foremek na ciasto, a następnie wysypać albo ceramiczne kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto.

Piec ok. 10 minut, ściągnąć papier z obciążnikami i dopiekać jeszcze ok. 5 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę przelać do rondelka, zagrzać razem z gałązkami mięty na małym ogniu przez ok 10 minut. Wyciągnąć liście mięty, dodać skórkę cytrynową i zalać czekoladę śmietaną. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada przestygnie i nieco zgęstnieje, wylać ją do tartaletek.

Deser jest dość słodki, więc polecam pić z zieloną herbatą.

Tartaletki z czekoladowym kremem

Tartaletki z czekoladowym kremem

 


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze