Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Większość deserów tworzę z tego, co akurat mam pod ręką. Połączenie rabarbaru, truskawek i migdałów jest na tyle sprawdzone, że wystarczyło dodać jogurt z nutą wanilii, aby otrzymać pyszny deser. Niby nic szczególnego, ale cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki pokrojonego rabarbaru w kostkę ok. 1×1 cm
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • kilka truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (nie wanilinowy, tylko albo własnej produkcji albo gotowy np. kotanyi)

Rabarbar pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zasypać cukrem i zostawić na ok. 2 godziny aż puści sok i zmięknie.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Jogurt naturalny wymieszać z cukrem z wanilią.

Truskawki pokroić w plasterki.

Rabarbar odsączyć (powstały płyn zostawić, świetnie smakuje bowiem schłodzony, wymieszany z woda mineralną) i dać na dół słoika, na to jogurt z cukrem, następnie płatki migdałowe, ponownie jogurt, na wierzch truskawki, znowu jogurt i na samą górę kilka plasterków truskawek do dekoracji.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

 

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze