Większość deserów tworzę z tego, co akurat mam pod ręką. Połączenie rabarbaru, truskawek i migdałów jest na tyle sprawdzone, że wystarczyło dodać jogurt z nutą wanilii, aby otrzymać pyszny deser. Niby nic szczególnego, ale cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Składniki:
- 3 łyżki pokrojonego rabarbaru w kostkę ok. 1×1 cm
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- kilka truskawek
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (nie wanilinowy, tylko albo własnej produkcji albo gotowy np. kotanyi)
Rabarbar pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zasypać cukrem i zostawić na ok. 2 godziny aż puści sok i zmięknie.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Jogurt naturalny wymieszać z cukrem z wanilią.
Truskawki pokroić w plasterki.
Rabarbar odsączyć (powstały płyn zostawić, świetnie smakuje bowiem schłodzony, wymieszany z woda mineralną) i dać na dół słoika, na to jogurt z cukrem, następnie płatki migdałowe, ponownie jogurt, na wierzch truskawki, znowu jogurt i na samą górę kilka plasterków truskawek do dekoracji.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem
3 komentarze
karmel-itka says:
strasznie podobają mi się te deserki w słoiku.
ostatnio widzę, że niezłą robią furorę!
mojetworyprzetwory says:
Pyszne i bardzo smakowite drugie śniadanko;)
Maggie says:
Cudowny, lekki deser. A pomysl ze sloikami bezbledny :)