Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Większość deserów tworzę z tego, co akurat mam pod ręką. Połączenie rabarbaru, truskawek i migdałów jest na tyle sprawdzone, że wystarczyło dodać jogurt z nutą wanilii, aby otrzymać pyszny deser. Niby nic szczególnego, ale cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Składniki:

  • 3 Å‚yżki pokrojonego rabarbaru w kostkÄ™ ok. 1×1 cm
  • 1 Å‚yżeczka cukru
  • 2 Å‚yżki migdałów w pÅ‚atkach
  • kilka truskawek
  • 1 maÅ‚y jogurt naturalny
  • 2 Å‚yżeczki cukru z waniliÄ… (nie wanilinowy, tylko albo wÅ‚asnej produkcji albo gotowy np. kotanyi)

Rabarbar pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zasypać cukrem i zostawić na ok. 2 godziny aż puści sok i zmięknie.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Jogurt naturalny wymieszać z cukrem z wanilią.

Truskawki pokroić w plasterki.

Rabarbar odsączyć (powstały płyn zostawić, świetnie smakuje bowiem schłodzony, wymieszany z woda mineralną) i dać na dół słoika, na to jogurt z cukrem, następnie płatki migdałowe, ponownie jogurt, na wierzch truskawki, znowu jogurt i na samą górę kilka plasterków truskawek do dekoracji.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

 

Deser w słoiku z rabarbarem i prażonymi migdałami

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze