Przypadkowo kiedyś trafiłam na podobny przepis w internecie, niestety nie zanotowałam go, pamiętałam tylko, że były polędwiczki i rabarbar :) Gdy tylko stałam się w posiadaniu tych składników, od razu je zrobiłam. Nigdy jeszcze nie wyszły mi tak soczyste polędwiczki! Już wiem, że w sezonie rabarbarowym będę robić tylko takie.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa – ok. 50 dag
- kilka ząbków czosnku
- 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- 20 dag rabarbaru
Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Mięso natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, zawinąć w plastry szynki.
Rabarbar umyć i pokroić na ok. 5cm kawałki. Å»aroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć rabarbar a na nim mięso.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 20minut pod przykryciem (wystarczy przykryć folią aluminiową), a następnie ok. 1o bez, na górnej półce (można włączyć opcję grill w piekarniku), aż wierzch lekko się przyrumieni.
Po wyciągnięciu mięso zostawić na ok. 5 minut (aby wszystkie soki dobrze się rozeszły) a następnie kroić w ukośne 2-centymetrowe plastry. Podawać na sałacie i rabarbarze.
Można też rabarbar zmiksować z powstałym sosem, z łyżeczką miodu, kawałkiem startego imbiru, doprawić sola i pieprzem i takim sosem polać polędwiczki.
3 komentarze
karmel-itka says:
bardzo inetersujący pomysł!
jestem niezwykle ciekawa efektu tego eksperymentu ;]
mojetworyprzetwory says:
Ale pychota! Wspaniały przepis!
doktorek says:
wlasnie wyprobowalam – pyszne,na pewno jeszcze niejedan raz zrobie