Polędwiczki z rabarbarem

Przypadkowo kiedyś trafiłam na podobny przepis w internecie, niestety nie zanotowałam go, pamiętałam tylko, że były polędwiczki i rabarbar :) Gdy tylko stałam się w posiadaniu tych składników, od razu je zrobiłam. Nigdy jeszcze nie wyszły mi tak soczyste polędwiczki! Już wiem, że w sezonie rabarbarowym będę robić tylko takie.

Polędwiczki z rabarbarem

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa – ok. 50 dag
  • kilka ząbków czosnku
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • 20 dag rabarbaru

Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Mięso natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, zawinąć w plastry szynki.

Rabarbar umyć i pokroić na ok. 5cm kawałki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć rabarbar a na nim mięso.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 20minut pod przykryciem (wystarczy przykryć folią aluminiową), a następnie ok. 1o bez, na górnej półce (można włączyć opcję grill w piekarniku), aż wierzch lekko się przyrumieni.

Po wyciągnięciu mięso zostawić na ok. 5 minut (aby wszystkie soki dobrze się rozeszły) a następnie kroić w ukośne 2-centymetrowe plastry. Podawać na sałacie i rabarbarze.

Można też rabarbar  zmiksować z powstałym sosem, z łyżeczką miodu, kawałkiem startego imbiru, doprawić sola i pieprzem i takim sosem polać polędwiczki.

Polędwiczki z rabarbarem

Polędwiczki z rabarbarem

polędwiczki z rabarbarem

 


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze