Polędwiczki w sosie na białym winie

Polędwiczki w sosie z białego wina to szybki pomysł na obiad. Pomimo swej prostoty jest eleganckim daniem. Wystarczy kilka składników, aby uzyskać wyrafinowany smak w pół godziny. Pieczenie polędwiczki sprawia, że mięso nie jest suche, jest soczyste, takie jak lubię. Do tego aksamitny sos, z wyczuwalnym winem, który sprawia, że chętnie robię polędwiczki wg tego przepisu.

Polędwiczki w sosie na białym winie

 

Składniki (dla dwóch osób):

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2/3 szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • opcjonalni łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem polędwicę. Posól i popieprz.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę. Smaż polędwicę dosłownie po 1-2 minuty z każdej strony, tylko po to, żeby pory mięsa się zamknęły, a tym samym polędwica pozostała soczysta.
  4. Przenieś polędwicę do żaroodpornego naczynia i poleć powstałym sosem.
  5. Piecz 20 minut, w połowie pieczenia przewróć polędwiczkę na drugą stronę.
  6. W czasie pieczenia polędwiczki przygotuj w rondelku sos, tj. podgrzej wino i śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym gazie, aż sos się nieco zredukuje. Możesz zagęścić sos mąką.
  7. Upieczoną polędwiczkę wyciągnij z piekarnika i pozwól jej odpocząć 3 minuty, a następnie pokrój w ukośne plasterki.
  8. Podawaj polędwiczki polane sosem, posypanym świeżo zmielonym pieprzem.

Polędwiczki w sosie na białym winie

Polędwiczki w sosie na białym winie


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected