Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i szpinakiem

Cenię makarony za to, że są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania. W 20 minut mam zwykle gotowy obiad. Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem zwykle robię na wizytę mojej siostry, która z góry zamawia właśnie ten zestaw. Przeważnie wszystkie składniki mam pod ręką, więc tym bardziej lubię tak mało wymagających gości, bowiem zawsze jestem w stanie sprostać ich zachciankom :)

Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i szpinakiem

Składniki (na 4 porcje):

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 200g szpinaku, może być mrożony w liściach
  • 150 ml śmietanki 18 lub 30%
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100g suszonych pomidorów (z oliwy)
  • 2 ząbki czosnki

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Jak zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente.

W drugim garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj szpinak i duś do miękkości. Dodaj czosnek, ser i śmietankę i całość stale mieszaj, aż ser się rozpuści.

Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory.

Makaron odcedź i zostaw ok. pół szklanki wody z gotowania.

Dodaj makaron do sosu, wymieszaj, jak sos jest zbyt gęstym dodaj odłożoną wodę z gotowania.

Makaron z suszonymi pomidorami, mozarellą i szpinakiem podawaj posypany wiórkami parmezanu.

Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i szpinakiem

Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i szpinakiem


Dania główneMakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

    • Agata says:

      Z gorgonzolą też pyszny!
      Akurat miałam w lodówce mozarellę, więc musiałam ją wykorzystać. Makarony robię zwykle z tego, co mam pod ręką i chyba właśnie za to je lubię najbardziej :)

    • Agata says:

      pokroić w niewielkie kawałki. Zamiast mozarelli można dać gorgonzolę lub lazur, w zależności czy woli się łagodniejsze czy bardziej wyraziste smaki