Cenię makarony za to, że są pyszne i bardzo szybkie do przygotowania. W 20 minut mam zwykle gotowy obiad. Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem zwykle robię na wizytę mojej siostry, która z góry zamawia właśnie ten zestaw. Przeważnie wszystkie składniki mam pod ręką, więc tym bardziej lubię tak mało wymagających gości, bowiem zawsze jestem w stanie sprostać ich zachciankom :)
Składniki (na 4 porcje):
- 300g makaronu tagliatelle
- 200g szpinaku, może być mrożony w liściach
- 150 ml śmietanki 18 lub 30%
- 1 kulka mozzarelli
- 100g suszonych pomidorów (z oliwy)
- 2 ząbki czosnki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Jak zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente.
W drugim garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj szpinak i duś do miękkości. Dodaj czosnek, ser i śmietankę i całość stale mieszaj, aż ser się rozpuści.
Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory.
Makaron odcedź i zostaw ok. pół szklanki wody z gotowania.
Dodaj makaron do sosu, wymieszaj, jak sos jest zbyt gęstym dodaj odłożoną wodę z gotowania.
Makaron z suszonymi pomidorami, mozarellą i szpinakiem podawaj posypany wiórkami parmezanu.
7 komentarzy
Magda says:
pyszna wersja makaronu! uwielbiam takie smaki :P)
Weronika says:
Bardzo lubię ; )
kasia says:
uwielbiam taki makaron, tylko ja robię z serem gorgonzola
Agata says:
Z gorgonzolą też pyszny!
Akurat miałam w lodówce mozarellę, więc musiałam ją wykorzystać. Makarony robię zwykle z tego, co mam pod ręką i chyba właśnie za to je lubię najbardziej :)
ola says:
czy tą mozzarelle to dodać w całości czy wcześniej pokroić w jakieś paski?
Agata says:
pokroić w niewielkie kawałki. Zamiast mozarelli można dać gorgonzolę lub lazur, w zależności czy woli się łagodniejsze czy bardziej wyraziste smaki
Kasia says:
Pycha lubię takie dania