
PomysÅ‚ zainspirowany kuchniÄ… Jamiego Oliviera, który uwielbia wrzucać wszystkie skÅ‚adniki do jednego naczynia, zapiekać i chwalić siÄ™, że na zrobienie dania potrzeba zaledwie kwadrasna. Niekwestionowany mistrz w tej dziedzinie bywa dla mnie wzorem, wiÄ™c posÅ‚usznie wsÅ‚uchujÄ™ siÄ™ w jego rady. DziÄ™ki natchnieniu z książek Jamiego wykonaÅ‚am zaledwie kilka ruchów –  natarÅ‚am delikatne piersi kurczaka cytrynÄ… i czarnym pieprzem, oprószyÅ‚am Å›wieżym tymiankiem i dodaÅ‚am charakteru gałązkami koktajlowych pomidorów. WystarczyÅ‚o, by dostać aromatycznie sysÄ…cy obiad.
Składniki:
-  podwójna pierś z kurczaka
- 3 gałązki pomidorów koktajlowych
- czerwona cebula
- 2 cytryny
- kilka gałązek świezego tymianku
- pieprz czarny
- sól
- pół szklanki oliwy
Pierś umyć, delikatnie rozbić i pokroić na grubsze plastry. Włożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny, pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką płatków tyminaku. Zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie do naczynia żarodopornego lub na blaszkę wlac pozostała oliwę. Ułożyć na niej kawałki piersi. Przykryć gałązkami pomidorów i tymianku. Cebulę pociąć w piórka i poukładać między piersiami. Cytryne pokroić na ćwiartki i włożyć na wierzch. Piec 25 minut w 200 stopniach co jakiś czas podleawając mięso powstającym sosem.
Kurczak świetnie smakuje też na zimno z ciemnym chlebem.
2 komentarze
Pingback: Mamy ze Szkocji - Strona 1525
Pingback: Perfekcyjna kura domowa ;) - Strona 8