Pomysł zainspirowany kuchnią Jamiego Oliviera, który uwielbia wrzucać wszystkie składniki do jednego naczynia, zapiekać i chwalić się, że na zrobienie dania potrzeba zaledwie kwadrasna.   Niekwestionowany mistrz w tej dziedzinie bywa dla mnie wzorem, więc posłusznie wsłuchuję się w jego rady. Dzięki natchnieniu z książek Jamiego wykonałam zaledwie kilka  ruchów –  natarłam delikatne piersi kurczaka cytryną i czarnym pieprzem, oprószyłam świeżym tymiankiem i dodałam charakteru gałązkami koktajlowych pomidorów. Wystarczyło, by dostać aromatycznie sysący obiad.

Składniki:

  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek świezego tymianku
  • pieprz czarny
  • sól
  • pół szklanki oliwy

Pierś umyć, delikatnie rozbić i pokroić na grubsze plastry. Włożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny, pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką płatków tyminaku. Zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie do naczynia żarodopornego lub na blaszkę wlac pozostała oliwę. Ułożyć na niej kawałki piersi. Przykryć gałązkami pomidorów i tymianku. Cebulę pociąć w piórka i poukładać między piersiami.  Cytryne pokroić na ćwiartki i włożyć na wierzch. Piec 25 minut w 200 stopniach co jakiś czas podleawając mięso powstającym sosem.

Kurczak świetnie smakuje też na zimno z ciemnym chlebem.

 

Jamie Oliver - przepisy z podróży


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected