
MiÄ™towe babeczki to propozycja dla tych, którzy lubiÄ… wyrafinowane smaki. Nie sÄ… jednoznaczne, dla sceptyków dopuszczajÄ…cych do swoich kubków smakowych jedynie przesÅ‚odzone desery – trudne do zaakceptowania. Zdecydowanie wiÄ™cej w nich czekoladowej goryczy i intensywnej miÄ™ty. Cukier jest tylko dodatkiem. Im mniej wyczuwalny, tym lepiej. MiÄ™towe babeczki z miÄ™towym kremem i czekoladÄ… to taki klasyk zaskakujÄ…co dobrze dobranych duetów.
Składniki:
- 120 g mÄ…ki
- 120 g masła
- 80 g cukru, najlepiej ciemnego muscovado -zdecydowanie lepiej pasuje do mięty
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 3 łyżki maślanki albo mleka
- 100 g gorzkiej czekolady ( ja użyłam z miętą )
- łyżeczka ekstraktu miętowego
- 2 łyżeczki mocnej świeżej herbaty miętowej
krem:
- 150 g smietany 30 lub 36%
- 100 g mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka zielonego barwnika
- łyżeczka ekstraktu z mięty
- 1/3 szklanka posiekanych listków mięty
MasÅ‚o utrzeć z cukrem, ( jest cięższy niż biaÅ‚y i do gÅ‚adkiej masy dodać najpier jedno, po poÅ‚aczeniu drugie jajko. MakÄ™, proszek, sodÄ™ przesiać, wymieszać i dodać do maÅ›lanej wyrobionej mikserem masy. 3/4 czekolady roztopić, pozostałą pokroić drobno. PÅ‚ynnÄ… czekoladÄ™, nieco przestudzonÄ… dodać do masy, wlać maÅ›lankÄ™ i ekstrakt, a potem delikatnie wymieszać tylko do poÅ‚aczenia skÅ‚adników. Na koÅ„cu dodać posiekanÄ… czekoladÄ™. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20 minut – do suchego patyczka. Gdy jest wilgotny trzeba dopiec babeczki kolejne 5 minut, ale tez uważać, by nie przepiec, bo bÄ™da suche.
Krem:
ZimnÄ… smietane ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać delikatnie łopatkÄ… lub Å‚yżkÄ…. Miete posiekać, zalać ekstraktem dodać do kremu, na koÅ„cu wymieszać z barwnikiem. NakÅ‚adać Å‚yżkÄ… na wystudzone babeczki, udekorować czekoladÄ… lub kolorowÄ… posypkÄ…. Krem można tez wcisnÄ…c do Å›rodka babeczki – trzeba zrobić w niej niewielkÄ… dziurkÄ™, naÅ‚ożyć do niej kremu i przykryć kolejnÄ… warstwÄ….
Babeczki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce.
3 komentarze
karmel-itka says:
ten zielony krem wygląda prześlicznie :]
AsiaTBG says:
Pysznie wyglÄ…da :*. Na pewno zrobie. Tylko czy w przepisie nie powinno byc jajek? Jak tak to ile?
Sylwia says:
Powinny i już są:)))Moje przeoczenie, więc dziękuję za spostrzegawczość!