Miętowe babeczki to propozycja dla tych, którzy lubią wyrafinowane smaki. Nie są jednoznaczne, dla sceptyków dopuszczających do swoich kubków smakowych jedynie przesłodzone desery – trudne do zaakceptowania. Zdecydowanie więcej w nich czekoladowej goryczy i intensywnej mięty. Cukier jest tylko dodatkiem. Im mniej wyczuwalny, tym lepiej. Miętowe babeczki z miętowym kremem i czekoladą to taki klasyk zaskakująco dobrze dobranych duetów.

miętowe babeczki

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 120 g masła
  • 80 g cukru, najlepiej ciemnego muscovado -zdecydowanie lepiej pasuje do mięty
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maślanki albo mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady ( ja użyłam z miętą )
  • łyżeczka ekstraktu miętowego
  • 2 łyżeczki mocnej świeżej herbaty miętowej

krem:

  • 150 g smietany 30 lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka zielonego barwnika
  • łyżeczka ekstraktu z mięty
  • 1/3 szklanka posiekanych listków mięty

Masło utrzeć z cukrem, ( jest cięższy niż biały i do gładkiej masy dodać najpier jedno, po połaczeniu drugie jajko. Makę, proszek, sodę przesiać, wymieszać i dodać do maślanej wyrobionej mikserem masy. 3/4 czekolady roztopić, pozostałą pokroić drobno. Płynną czekoladę, nieco przestudzoną dodać do masy, wlać maślankę i ekstrakt, a potem delikatnie wymieszać tylko do połaczenia składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut – do suchego patyczka. Gdy jest wilgotny trzeba dopiec babeczki kolejne 5 minut, ale tez uważać, by nie przepiec, bo będa suche.

Krem:

Zimną smietane ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką. Miete posiekać, zalać ekstraktem dodać do kremu, na końcu wymieszać z barwnikiem. Nakładać łyżką na wystudzone babeczki, udekorować czekoladą lub kolorową posypką. Krem można tez wcisnąc do środka babeczki – trzeba zrobić w niej niewielką dziurkę, nałożyć do niej kremu i przykryć kolejną warstwą.

miętowe babeczki

Babeczki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce.

miętowe babeczki


MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze