
Już jutro ten najwspanialszy dzieÅ„ roku. Dzień smakowej rozpusty. Dozwolonego obżarstwa, braku kontroli i nieliczenia zjadanych pÄ…czków. JeÅ›li ktoÅ› obawia siÄ™ wyrzutów sumienia, niech siÄ™gnie do historii, wedle której, kto nie zje w TÅ‚usty Czwartek pÄ…czka, może pożegnać siÄ™ ze szczęściem i powodzeniem w trwajÄ…cym roku. PÄ…czki natomiast najlepiej zagryźć…faworkami.
Faworki, chrust, a podobno nawet kreple – wszystkie łączy to samo. Kruchość i delikatność. My przywiÄ…zani do nich jesteÅ›my w czasie karnawaÅ‚u, pieczemy je na Ostatki albo TÅ‚usty Czwartek, a Niemcy faworki  lubiÄ… chrupać przy popoÅ‚udniowej kawie, bez wzglÄ™du na okazje. Może trzeba brać z nich przykÅ‚ad?
Faworki w dzieciństwie jadałam często, w ostatnich latach nawet w Tłusty Czwartek o ich istnieniu zapomninałam. A przecież robi je się zdecydowanie szybciej niż pączki. I potrzeba tak niewielu składników, które zazwyczaj mam w lodówce. W tym roku faworki powstały na specjalne zamówienie, wykorzystałam wspomnienia i domowy przepis.
Przepisów na faworki jest wiele i różne sÄ… dodatki. Ja proponujÄ™ nie pomijać spirytusu – ogranicza wchÅ‚anianie tÅ‚uszczu. TÅ‚uszcz użyty do smażenia też bywa tematem kulinarnych dyskusji. Wybieram dobry olej. Smalec zostawiam do kÄ…pieli pÄ…czków:) Zalecam też umiar w dodawaniu cukru do ciasta. Faworki i tak bÄ™dÄ… sÅ‚odkie, gdy po upieczeniu oprószone zostanÄ… cukrem pudrem.
Ciasto do moich faworków powstaje na bazie śmietany, jest lekkie i bardzo plastyczne. Ja wyrabiam je mikserem, a potem jeszcze przez kilka minut ugniatam. Zgodnie z tradycją porządnie je obijam drewnianym wałkiem. Dzięki energicznym uderzeniom w cieście tworzą się pęcherzyki powietrza, które potem nadają faworkom pożądanej kruchości.  Schłodzone rozwałkowuje bez problemu.
Składniki:
na 2 kopiaste talerze
- 300 g mÄ…ki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych żółtek
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka spirytusu
- 1,5 litra oleju do smażenia
- 3 łyżki cukru pudru do dekoracji
MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, dodać żółtka i wymieszać, tak by powstaÅ‚y grudki. Do ciasta dodać cukier, spirytus  i wlać Å›mietanÄ™. Wyrobić gÅ‚adkie, elastyczne ciasto. JeÅ›li rÄ™cznie – to dÅ‚użej, mikserem kilka minut. Gotowe ciasto zawinąć w kulkÄ™, obÅ‚ożyć foliÄ… i schować w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części i każdÄ… rozwaÅ‚kować dość cieÅ„ko. Z ciasta nożem wykrawać dÅ‚ugie –  ok 10 cm  paski, w każdym zrobić na Å›rodku naciÄ™cie. Przez otrzymanÄ… dziurkÄ™ przewinąć ciasto( jak wstążkÄ™).
Olej rozgrzać do 180 stopni. Smażyć w nim porcjami faworki. Każdą pocję osuszyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Faworki sÄ… idealne, gdy zÅ‚amane wydajÄ… przyjemny dźwiÄ™k kruchoÅ›ci:)Ich wadÄ… – oprócz kalorii – jest też to, że najlepsze sÄ… zaraz po upieczeniu.
3 komentarze
Magdalena says:
Najlepszy faworki jakie w zyciu robilam, polecam wszystkim, naj naj naj lepsze.
Sylwia says:
Cieszę się i zgadzam, że są najlepsze:)))
Nick says:
Błąd w opisie, powinno być tak:
300 g mÄ…ki
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych żółtek
3/4 szklanki śmietany kwaśnej
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1,5 litra spirytusu
Åyżeczka oleju do smażenia
3 łyżki cukru pudru do dekoracji