faworki

Już jutro ten najwspanialszy dzieÅ„ roku. Dzień smakowej rozpusty. Dozwolonego obżarstwa, braku kontroli i nieliczenia zjadanych pÄ…czków. JeÅ›li ktoÅ› obawia siÄ™ wyrzutów sumienia, niech siÄ™gnie do historii, wedle której, kto nie zje w TÅ‚usty Czwartek pÄ…czka, może pożegnać siÄ™ ze szczęściem i powodzeniem w trwajÄ…cym roku. PÄ…czki natomiast najlepiej zagryźć…faworkami.

Faworki, chrust, a podobno nawet kreple – wszystkie Å‚Ä…czy to samo. Kruchość i delikatność. My przywiÄ…zani do nich jesteÅ›my w czasie karnawaÅ‚u, pieczemy je na Ostatki albo TÅ‚usty Czwartek, a Niemcy faworki  lubiÄ… chrupać przy popoÅ‚udniowej kawie, bez wzglÄ™du na okazje. Może trzeba brać z nich przykÅ‚ad?

faworki

Faworki w dzieciństwie jadałam często, w ostatnich latach nawet w Tłusty Czwartek o ich istnieniu zapomninałam. A przecież robi je się zdecydowanie szybciej niż pączki. I potrzeba tak niewielu składników, które zazwyczaj mam w lodówce. W tym roku faworki powstały na specjalne zamówienie, wykorzystałam wspomnienia i domowy przepis.

faworki

Przepisów na faworki jest wiele i różne sÄ… dodatki. Ja proponujÄ™ nie pomijać spirytusu – ogranicza wchÅ‚anianie tÅ‚uszczu. TÅ‚uszcz użyty do smażenia też bywa tematem kulinarnych dyskusji. Wybieram dobry olej. Smalec zostawiam do kÄ…pieli pÄ…czków:) Zalecam też umiar w dodawaniu cukru do ciasta. Faworki i tak bÄ™dÄ… sÅ‚odkie, gdy po upieczeniu oprószone zostanÄ… cukrem pudrem.

Ciasto do moich faworków powstaje na bazie śmietany, jest lekkie i bardzo plastyczne. Ja wyrabiam je mikserem, a potem jeszcze przez kilka minut ugniatam. Zgodnie z tradycją porządnie je obijam drewnianym wałkiem. Dzięki energicznym uderzeniom w cieście tworzą się pęcherzyki powietrza, które potem nadają faworkom pożądanej kruchości.  Schłodzone rozwałkowuje bez problemu.

Składniki:

na 2 kopiaste talerze

  • 300 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych żółtek
  • 3/4 szklanki Å›mietany kwaÅ›nej
  • Å‚yżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Å‚yżeczka spirytusu
  • 1,5 litra oleju do smażenia
  • 3 Å‚yżki cukru pudru do dekoracji

MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, dodać żółtka i wymieszać, tak by powstaÅ‚y grudki. Do ciasta dodać cukier, spirytus  i wlać Å›mietanÄ™. Wyrobić gÅ‚adkie, elastyczne ciasto. JeÅ›li rÄ™cznie – to dÅ‚użej, mikserem kilka minut. Gotowe ciasto zawinąć w kulkÄ™, obÅ‚ożyć foliÄ… i schować w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części i każdÄ… rozwaÅ‚kować dość cieÅ„ko. Z ciasta nożem wykrawać dÅ‚ugie –  ok 10 cm  paski, w każdym zrobić na Å›rodku naciÄ™cie. Przez otrzymanÄ… dziurkÄ™ przewinąć ciasto( jak wstążkÄ™).

Olej rozgrzać do 180 stopni. Smażyć w nim porcjami faworki. Każdą pocję osuszyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

faworki

Faworki sÄ… idealne, gdy zÅ‚amane wydajÄ… przyjemny dźwiÄ™k kruchoÅ›ci:)Ich wadÄ… – oprócz kalorii – jest też to, że najlepsze sÄ… zaraz po upieczeniu.


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. Nick says:

    Błąd w opisie, powinno być tak:

    300 g mÄ…ki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych żółtek
    3/4 szklanki śmietany kwaśnej
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    1,5 litra spirytusu
    Łyżeczka oleju do smażenia
    3 łyżki cukru pudru do dekoracji