ZatopiÅ‚am siÄ™ w lekturze BiaÅ‚ych Trufli. Apetycznej opowieÅ›ci o  francuskim kucharzu, w którego kuchni wszystko miaÅ‚o wÅ‚aÅ›ciwe miejsce. Georges’a Auguste Escoffier gotowaÅ‚ dla gwiazd, polityków i kochanki. WierzyÅ‚, że tylko dziÄ™ki miÅ‚oÅ›ci do kobiety można być dobrym szefem kuchni. ByÅ‚ najlepszym. PotrafiÅ‚ zrobić jajecznice w ponad stu wersjach. Imionami ulubionych goÅ›ci nazywaÅ‚ swoje dania. Jest autorem najsÅ‚ynniejszego podrÄ™cznika o francuskiej kuchni. Najpierw wydanego w wersji dla profesjonalistów, później dla gospodyÅ„ domowych.

białe trufle

Białe trufle są też dla mnie kulinarną inspiracją. W czasie podróży po francuskiej kuchni nabrałam ochoty na klasykę. Marzyła mi się rozgrzewająca, intensywna zupa cebulowa. Nieco słodka, gęsta, koniecznie doprawiona tymiankiem.

zupa cebulowa

Jedno z najzwyklejszych warzyw w tej zupie nabiera wytwornego charakteru. Wzmocnione białym winem, odrobiną brandy, obowiązkowo z grzanką i solidnym plastrem żółtego sera. Zupa, która jeszcze sto lat temu trafiła wyłącznie na stoły ubogich, dziś jest kwintesencją francuskiej najlepszej kuchni.

zupa cebulowa

Do tej zupy wybierzcie żółtÄ… cebulÄ™. Nada jej odpowiedniej sÅ‚odyczy. Nie żaÅ‚ujcie masÅ‚a i soli – na nich opiera siÄ™ francuska kuchnia. ZupÄ™ po ugotowaniu można zmiksować i podać w postaci kremu, ale w ogryginale piórka cebuli powinny być wyczuwalne. I w takiej wersji Wam francuskÄ… klasykÄ™ polecam.

Składniki:

  • 800 g żółtej cebuli
  • litr bulionu woÅ‚owego
  • 4 Å‚yżki masÅ‚a
  • Å‚yżka oliwy
  • pół szklanki biaÅ‚ego wina
  • 1/3 szklanki brandy
  • kilka platerków żółtego grubego sera
  • garść tymianku
  • bagietka
  • sól
  • pieprz

zupa cebulowa

CeublÄ™ obrać, pokroić w piórka. OliwÄ™ rozgrzać z masÅ‚em – wrzucić cebulÄ™ i zeszklić na niewielkim ogniu caÅ‚y czas mieszajÄ…c, by cebula siÄ™ nie przypaliÅ‚a. Do zeszkolnej dodać wino i brandy. Gotować 5 minut, by wino nieco odparowaÅ‚o. Zalać bulionem, doprawić i gotować 15 minut. ZupÄ™ przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzch każdej uÅ‚ożyć kromkÄ™ bagietki z plastrem sera. Zapiekać okoÅ‚o 5 minut do rozpuszczenia sera. Podawać z tyminankiem.

zupa cebulowa

 


LiteraturaPrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response