Zatopiłam się w lekturze Białych Trufli. Apetycznej opowieści o   francuskim kucharzu, w którego kuchni wszystko miało właściwe miejsce. Georges’a Auguste Escoffier gotował dla gwiazd, polityków i kochanki. Wierzył, że tylko dzięki miłości do kobiety można być dobrym szefem kuchni. Był najlepszym. Potrafił zrobić jajecznice w ponad stu wersjach. Imionami ulubionych gości nazywał swoje dania. Jest autorem  najsłynniejszego podręcznika o francuskiej kuchni. Najpierw wydanego w wersji dla profesjonalistów, później dla gospodyń domowych.

białe trufle

Białe trufle są też dla mnie kulinarną inspiracją. W czasie podróży po francuskiej kuchni nabrałam ochoty na klasykę. Marzyła mi się rozgrzewająca, intensywna zupa cebulowa. Nieco słodka, gęsta, koniecznie doprawiona tymiankiem.

zupa cebulowa

Jedno z najzwyklejszych warzyw w tej zupie nabiera  wytwornego charakteru. Wzmocnione białym winem, odrobiną brandy, obowiązkowo z grzanką  i solidnym plastrem żółtego sera. Zupa, która jeszcze sto lat temu trafiła wyłącznie na stoły ubogich, dziś jest kwintesencją francuskiej najlepszej kuchni.

zupa cebulowa

Do tej zupy wybierzcie żółtą cebulę. Nada jej odpowiedniej słodyczy. Nie żałujcie masła i soli  – na nich opiera się francuska kuchnia. Zupę po ugotowaniu można zmiksować i podać w postaci kremu, ale w ogryginale piórka cebuli  powinny być wyczuwalne. I w takiej wersji Wam francuską klasykę polecam.

Składniki:

  • 800 g żółtej cebuli
  • litr bulionu wołowego
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki białego wina
  • 1/3 szklanki brandy
  • kilka platerków żółtego grubego sera
  • garść tymianku
  • bagietka
  • sól
  • pieprz

zupa cebulowa

Ceublę obrać, pokroić w piórka. Oliwę rozgrzać z masłem – wrzucić cebulę i zeszklić na niewielkim ogniu cały czas mieszając, by cebula się nie przypaliła. Do zeszkolnej dodać wino i brandy. Gotować 5 minut, by wino nieco odparowało. Zalać bulionem, doprawić i gotować 15 minut. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzch każdej ułożyć kromkę bagietki z plastrem sera. Zapiekać około 5 minut do rozpuszczenia sera. Podawać z tyminankiem.

zupa cebulowa

 


LiteraturaPrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response