Pieczone przepiórki w boczku z sosem z wina i winogron to przepis z kuchni francuskiej, który znalazłam w polskiej edycji magazynu „Women’s Weekly”. Kuchnia francuska, podobnie jak włoska, należy do moich ulubionych (po polskiej rzecz jasna), więc z chęcią wypróbowałam ten przepis. I nie zawiodłam się: danie klasyczne w smaku, a jednocześnie eleganckie. Klasyczne w ujęciu kuchni francuskiej – z domieszką wina i boczku. Boczek jest tu niezbędny, bo to dzięki niemu przepiórka pozostaje soczysta i nie jest sucha. Mięso jest chude, bogate w białko i związki mineralne.
Przepis na pieczone przepiórki to idealny przepis na święta, np. na wielkanocny obiad. Niestety nadal trudno je kupić. Mam nadzieję, że przed świętami pojawią się ponownie w sklepach. Będę na nie polować podobnie jak na bażanta :) Marzy mi się bowiem poeksperymentować i udusić jeszcze przepiórki w śmietanie.
Aktualizacja:
Zarówno przepiórki, jak i bażanta (w całości i piersi) można kupić w Selgrosie na Krakowskiej we Wrocławiu.
Składniki (na 4 porcje jako przystawka lub na 2 porcje jako danie główne:
- 4 przepiórki (moje miały po 150g)
- 4 lub 8 plastrów boczku
- 1 cytryna
- 20g masła
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki białego wina – Muscat
- 150g ciemnych winogron, przekrojonych na pół, z usuniętymi pestkami
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przepiórki umyj, osusz i wytnij szyjki. Jeśli w tuszce jest serce, zostaw je. Przepiórki posól i popieprz w środku i trochę z wierzchu.
- Cytrynę umyj i każdą połówkę pokrój na ćwiartki. Włóż po jednej cząstce cytryny i 1/4 części masła do każdej przepiórki.
- Przyciśnij udka do tuszki i owiń mocno boczkiem.
- Włóż przepiórki do żaroodpornego naczynia, polej łyżka wina i sokiem z drugiej połówki cytryn. Piecz ok. 25 minut (moje po tym czasie były twarde, zatem piekłam 40 minut).
- Zlej tłuszcz z pieczenia przepiórek do rondla (a przepiórki przykryj, aby nie wystygły), dodaj pozostałe wino i bulion. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i zredukuje się do ok. 1/4 szklanki. Dodaj winogrona i duś, aż zmiękną.
- Pieczone przepiórki najlepiej podać na gotowanym zielonym groszku lub fasolce szparagowej. Ja podałam z roszponką z oliwą truflową i było pysznie.
Ciekawa jestem, czy ukażą się kolejne wydania (i kolejne kuchnie świata) tego magazynu. Jak spotkacie (kuchnię francuską kupiłam w empiku) kolejne edycje, dajcie mi proszę znać :)
6 komentarzy
Edyta says:
bedę robiła dziś- brzmi pysznie :)
Karolina says:
Kurczę, mam problem ze znalezieniem przepiórki w sklepie. Kiedyś była w Lidlu ale teraz nie ma ;(
Agata says:
Przepiórki kupiłam właśnie w Lidlu, ale są stale w Selgrosie – też pakowane po 4 sztuki.
wein-r says:
W Biedronce wczoraj i dzisiaj. Po dwie w paczce. Jest promocja, 24,99/kg. Wychodzi po 8 do 10 zł za dwa ptaki. Smacznego.
Ewa says:
A jaki boczek? Surowy, wędzony, parzony?
Agata says:
Wędzony najlepiej, ale parzony też będzie ok