Kuchnia francuska - polska edycja Women's Weekly

Pieczone przepiórki w boczku z sosem z wina i winogron to przepis z kuchni francuskiej, który znalazłam w polskiej edycji magazynu „Women’s Weekly”. Kuchnia francuska, podobnie jak włoska, należy do moich ulubionych (po polskiej rzecz jasna), więc z chęcią wypróbowałam ten przepis. I nie zawiodłam się: danie klasyczne w smaku, a jednocześnie eleganckie. Klasyczne w ujęciu kuchni francuskiej – z domieszką wina i boczku. Boczek jest tu niezbędny, bo to dzięki niemu przepiórka pozostaje soczysta i nie jest sucha. Mięso jest chude, bogate w białko i związki mineralne.

Przepiórki pieczone w boczku z sosem z wina i winogron

Przepis na pieczone przepiórki to idealny przepis na święta, np. na wielkanocny obiad. Niestety nadal trudno je kupić. Mam nadzieję, że przed świętami pojawią się ponownie w sklepach. Będę na nie polować podobnie jak na bażanta :) Marzy mi się bowiem poeksperymentować i udusić jeszcze przepiórki w śmietanie.

Aktualizacja:

Zarówno przepiórki, jak i bażanta (w całości i piersi) można kupić w Selgrosie na Krakowskiej we Wrocławiu.

Przepiórki pieczone w boczku z sosem z wina i winogron

Składniki (na 4 porcje jako przystawka lub na 2 porcje jako danie główne:

  • 4 przepiórki (moje miały po 150g)
  • 4 lub 8 plastrów boczku
  • 1 cytryna
  • 20g masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wina – Muscat
  • 150g ciemnych winogron, przekrojonych na pół, z usuniętymi pestkami

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przepiórki umyj, osusz i wytnij szyjki. Jeśli w tuszce jest serce, zostaw je. Przepiórki posól i popieprz w środku i trochę z wierzchu.
  3. Cytrynę umyj i każdą połówkę pokrój na ćwiartki. Włóż po jednej cząstce cytryny i 1/4 części masła do każdej przepiórki.
  4. Przyciśnij udka do tuszki i owiń mocno boczkiem.
  5. Włóż przepiórki do żaroodpornego naczynia, polej łyżka wina i sokiem z drugiej połówki cytryn. Piecz ok. 25 minut (moje po tym czasie były twarde, zatem piekłam 40 minut).
  6. Zlej tłuszcz z pieczenia przepiórek do rondla (a przepiórki przykryj, aby nie wystygły), dodaj pozostałe wino i bulion. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i zredukuje się do ok. 1/4 szklanki. Dodaj winogrona i duś, aż zmiękną.
  7. Pieczone przepiórki najlepiej podać na gotowanym zielonym groszku lub fasolce szparagowej. Ja podałam z roszponką z oliwą truflową i było pysznie.

Przepiórki pieczone w boczku z sosem z wina i winogron

Ciekawa jestem, czy ukażą się kolejne wydania (i kolejne kuchnie świata) tego magazynu. Jak spotkacie (kuchnię francuską kupiłam w empiku) kolejne edycje, dajcie mi proszę znać :)

Kuchnia francuska - polska edycja Women's Weekly


Boże NarodzenieDania główneWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy