Grzane białe wino

Nie ma lepszego trunku w zimowe wieczory niż grzane wino. Już sam zapach korzennych przypraw, pomarańczy powoduje uśmiech :) Dlatego czasem rozpieszczam się lampką grzanego wina lub grzanego cydru. Białe grzane wino jest dla mnie delikatniejsze niż czerwone, z dodatkiem soku z pomarańczy słabsze i bardziej orzeźwiające. Czyli takie, jak lubię :)

Grzane białe winoMożecie dodać ulubione przyprawy. Nie przepadam za anyżem, więc pomimo że ma ładne gwiazdki omijam go ;) Wystarczy sok ze świeżej pomarańczy, kilka plastrów pomarańczy, goździki, cynamon, świeżo starta gała muszkatołowa,  nasiona kardamonu i gałązka rozmarynu. Na koniec liście świeżej mięty cytrynowej i grzane białe wino jest gotowe.

Grzane białe wino

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 ml białego wytrawnego wina (np. Chardonnay)
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 nasiona kardamonu
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • kilka liści świeżej mięty cytrynowej
  • 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj pomarańczę. Przekrój ją na pół. Połowę pokrój na plastry (ze skórką), z połowy wyciśnij sok.
  2. Do rondla wlej wino, wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, plastry pomarańczy, laski cynamonu, goździki, gałkę, rozmaryn i kardamon.
  3. Podgrzej całość, ale uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dosłodź miodem do smaku (ja daję łyżeczkę, ale możesz więcej jeśli wolisz słodsze ;) )
  4. Przelej do kieliszków z grubego szkła lub do kubków. Nie zapomnij włożyć liści świeżej mięty :)

Grzane białe wino   Grzane białe wino


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Mery says:

    Wszyscy ostatnio dodają przepisy na białe grzane wino. Bardzo ciekawie wygląda, myślę, że posmakowałoby mi :) Szkoda tylko, że nie mam szczęścia do przygotowania grzanych alkoholi, zawsze te przygotowane przez innych są smaczniejsze :(

  2. Izabela says:

    Pierwszy raz piłam białe grzane wino w Strasbourgu, stolicy Alzacji. Może dlatego, że ten region winny jest znany z win białych? Nie wiem, ale było świetne, a co mnie zadziwiło – bardzo anyżowe!
    Będę próbowała zrobić w domu, więc dzięki za przepis. Zobaczymy jak anyż skomponuje się z tym przepisem :)