ZatrzymaÅ‚am siÄ™ na dÅ‚użej przy francuskiej filmowej opowieÅ›ci o Daniele Mazet-Delpeuch. WÅ‚aÅ›cicielce niewielkiej gospody w Perigord, której  nagle Å›wiat wywróciÅ‚ siÄ™ do góry nogami. Ze swojej skromnej kuchni trafiÅ‚a do tej najbardziej wykwintej – w PaÅ‚acu Elizejskim, by przez prawie dwa lata osobiÅ›cie gotować dla  prezydenta François Mitteranda. Mistrzowsko przyrzÄ…dzaÅ‚a foie gras. I mawiaÅ‚a, że gotowanie dodaje siÅ‚y, a ona powoduje, że uszczęśliwia się ludzi jedzeniem. Jakie to prawdziwe:)

Niebo w gębieNiebo w gębie jest apetyczne, obrazy tworzonych  na miarę francuskiego gustu posiłków wykonane prefekcyjnie. Każde nowe połącznie testowane bez końca. Skromność nie jest ideą tej kuchni. Tylko smak. Gdy potrzeba pudełka czarnych trufli przyjeżdzają pociągiem z najodleglejszego zakątka kraju. Mnie ta francuska podróż poniosła ku naleśnikom. Tym delikatnym, cieniutkim niczym papier, oferowanych na każdym rogu paryskich uliczek.

naleśniki francuskie

Najlepsze są z likierem pomarańczowym albo cydrem, podpalane, podane w towarzystwie płomienia. Ten kunszt zostawiam urokliwym knajpkom z Montmarte. Sama miałam odwagę zrobić jedynie naleśniki musnięte czekoladą i malinami.

Składniki:

na 8 nalesników - powinny być bardzo cienkie.

  • 150 g mÄ…ki
  • 25 g masÅ‚a
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • Å‚yżka oleju
smażenie i dekoracja
  • 2 Å‚yżki oleju
  • pół tabliczki czekolady
  • pół szklanki malin mrożonych
  • Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i wymieszać. Wbić jajko wymieszane z cukrem pudrem i olejem. Ponownie wymieszać. Potem do masy powoli wlać mleko i ubić na lejące się lśniące ciasto. Patelnię posmarowac delikatnie olejem i wykładać cienką warstwe ciasta, smażyć naleśniki
Czekoladę roztopić, maliny rozdrobnić. Delikatnie polać naleśniki.

naleśniki francuskie

Podawać oprószone płatkami migdałów.

naleśniki francuskie

Film Niebo w Gębie już niebawem pojawi się na DVD. Polecam, tym których francuska kuchnia inspiruje. Sama opowieść o rywalizacji i przebiegłości w podziemiach Pałacu Elizejskiego jest nieco mdła, ale kuchenne zakamarki bardzo kuszące.

Niebo-w-gebie_Christian-Vincent,images_big,0,D1255

 


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze