Zatrzymałam się na dłużej przy  francuskiej filmowej opowieści o Daniele Mazet-Delpeuch. Właścicielce niewielkiej gospody w Perigord, której  nagle świat wywrócił się do góry nogami. Ze swojej skromnej kuchni trafiła do tej najbardziej wykwintej  – w  Pałacu Elizejskim, by przez  prawie dwa lata osobiście gotować dla   prezydenta François Mitteranda.  Mistrzowsko  przyrządzała  foie gras. I mawiała, że  gotowanie dodaje siły, a ona  powoduje, że uszczęśliwia się  ludzi jedzeniem. Jakie to prawdziwe:)

Niebo w gębieNiebo w gębie jest apetyczne, obrazy  tworzonych  na miarę francuskiego gustu posiłków wykonane prefekcyjnie. Każde nowe połącznie testowane bez końca. Skromność nie jest ideą tej kuchni. Tylko smak. Gdy potrzeba pudełka czarnych trufli przyjeżdzają pociągiem z najodleglejszego zakątka kraju. Mnie ta francuska podróż poniosła ku naleśnikom. Tym delikatnym, cieniutkim niczym papier, oferowanych na każdym rogu paryskich uliczek.

naleśniki francuskie

Najlepsze są z likierem pomarańczowym albo cydrem, podpalane, podane w towarzystwie płomienia. Ten kunszt zostawiam urokliwym knajpkom z Montmarte. Sama miałam odwagę zrobić jedynie naleśniki musnięte czekoladą i malinami.

Składniki:

na 8 nalesników –  powinny być bardzo cienkie.

  • 150 g mąki
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka oleju
smażenie i dekoracja
  • 2 łyżki oleju
  • pół tabliczki czekolady
  • pół szklanki malin mrożonych
  • łyżka płatków migdałowych
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i wymieszać. Wbić jajko wymieszane z cukrem pudrem i olejem. Ponownie wymieszać. Potem do masy powoli wlać mleko i ubić na lejące się lśniące ciasto. Patelnię posmarowac delikatnie olejem i wykładać cienką warstwe ciasta, smażyć naleśniki
Czekoladę roztopić, maliny rozdrobnić. Delikatnie polać naleśniki.

naleśniki francuskie

Podawać oprószone płatkami migdałów.

naleśniki francuskie

Film Niebo w Gębie już niebawem pojawi się na DVD. Polecam, tym których francuska kuchnia inspiruje. Sama opowieść o rywalizacji i przebiegłości w podziemiach Pałacu Elizejskiego jest nieco mdła, ale kuchenne zakamarki bardzo kuszące.

Niebo-w-gebie_Christian-Vincent,images_big,0,D1255

 


PrzepisyŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze