To ciasto jest rozwiÄ…zaniem dylematu, który powstaje po pieczeniu bezy – co zrobić z żółtkami? Takie pytanie zadajÄ™ sobie regularnie, bo tort bezowy piekÄ™ namiÄ™tnie. Szczególnie teraz, gdy coraz wiÄ™cej soczystych owoców pojawia siÄ™ na targowych straganach i które do tego deseru pasujÄ… idealnie. Kruche ciasto wÄ…tpliwoÅ›ci rozwiÄ…zuje, wiÄ™c dla mnie od jakiegoÅ› czasu z bezÄ… tworzy duet nierozerwalny. NastÄ™pnego dnia po jej upieczeniu, do piekarnika wkÅ‚adam foremkÄ™ wypeÅ‚nionÄ… masÄ… na bazie żółtek i masÅ‚a. Koniecznie obficie przeÅ‚ożonÄ… owocami.

kruche ciasto truskawkowe

Najbardziej do gustu w tym zestawieniu przypadÅ‚y mi truskawki. Mniejsze zostawiam w caÅ‚oÅ›ci, wiÄ™ksze delikatnie i niedbale krojÄ™ – i tak temperatura pozbawi je ksztaÅ‚tu i wyciÅ›nie z nich sok. To najprzyjemniejsza część deseru. Ciasto mocno nasÄ…czone smakiem owoców. Dobre jeszcze gorÄ…ce z kulkÄ… lodów waniliowych albo – w wersji dla cierpliwych schÅ‚odzone do bólu z warstwą ubitej na puch Å›mietany.

kruche ciasto truskawkowe

Składniki:

  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki wody
  • 2 szklanki Å›wieżych truskawek
  • 250 ml Å›mietany 30 lub 36 %
  • skórka z cytryny albo limonki
  • pół szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych

kruche ciasto truskawkowe

Mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z zimnym pokrojonym w kawałki masłem. Dodać żółtka i połowę (pół szklanki cukru) oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na dwie części, każdą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, na co najmniej godzinę, by ciasto stwardniało.

W tym czasie umyć i obrać truskawki, większe przekroić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Sokiem z połowy cytryny skropić owoce. Śmietanę ubić z dużą łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie twarde, foremkę ( ja używałam 26 cm okrągłą do tarty) wysmarować masłem i na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pierwszą część ciasta. Delikatnie docisnąć i oprószyć połową płatków migdałowych. Na nie wyłożyć truskawki. Truskawki przykryć kolejną warstwą płatków migdałowych i skórką z połowy cytryny. Oprószyć pozostałym cukrem pudrem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 45 minut.

Po wyjęciu ostudzić i przykryć bitą śmietaną, a ją można obsypać pozostałą skórką z cytryny i truskawkami.

kruche ciasto truskawkowe


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze