
JednÄ… z nielicznych sÅ‚odkoÅ›ci, które chciaÅ‚am w dzieciÅ„stwie jeść z cukierni, byÅ‚y napoleonki. Po pewnym czasie byÅ‚y dla mnie za mdÅ‚e i na trochÄ™ o nich zapomniaÅ‚am. Kilka lat temu przyjaciel wspomniaÅ‚ mi o napoleonkach robionych przez Jego babciÄ™. Taka informacja od razu wjechaÅ‚a mi na ambicjÄ™ i upiekÅ‚am pierwszÄ… w życiu napoleonkÄ™… Niby nic trudnego, ale zepsuÅ‚am jÄ… caÅ‚kowicie ;) Ciasto byÅ‚o tak twarde, że oboje zjedliÅ›my tylko krem. ByÅ‚a to dla nie wielka kulinarna porażka, przez którÄ… zapomniaÅ‚am o napoleonkach na kolejnych kilka lat ;)
Nie ukrywam, że teraz idÄ™ trochÄ™ na Å‚atwiznÄ™ – korzystam z gotowego ciasta francuskiego. DziÄ™ki temu napoleonka zawsze wychodzi :) W sezonie na jagody, robiÄ™ wersjÄ™ owocowÄ…, lekko zmodyfikowanÄ…. W kremie patissiere zamiast laski wanilii jest skórkÄ… z cytryny, dziÄ™ki czemu caÅ‚ość jest lżejsza i mniej mdÅ‚a.
Składniki (na 6 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Cytrynowy krem pattisiere:
- 1 szklanka mleka (używam zwykle 1,5 lub 3,2%)
- 3 żółtka
- 5 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- szklanka umytych, osuszonych jagód
Wierzch:
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przekrój płat ciasta francuskiego wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 6 części.
- Ułóż wycięte prostokąty ciasta francuskiego (zachowując odstępy między ciastkami) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
- Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu ostudź na drucianej kratce.
- Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Do gotującego się mleka, dodaj masę żółtkową i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
- Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Krem ostudź przykrywając miskę folia tak, aby dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie z wierzchu skorupa). Najlepiej włóż do lodówki.
- Aby zrobić napoleonkę, wystarczy wziąć 2 upieczone ciastka francuskie. Na jedno z nich połóż krem, jagody, przykryj drugim ciastkiem.
- Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.
3 komentarze
Inspirowane Smakiem says:
Co tam, że z gotowego francuskiego. I tak wygląda pysznie. :)
Pozdrawiam, Agata
wiosenka27 says:
Bardzo dobry pomysł:)
Eliza says:
uwielbiam i napoleonki i jagody, także połączenie rewelacja :)