Napoleonka z jagodami

JednÄ… z nielicznych sÅ‚odkoÅ›ci, które chciaÅ‚am w dzieciÅ„stwie jeść z cukierni, byÅ‚y napoleonki. Po pewnym czasie byÅ‚y dla mnie za mdÅ‚e i na trochÄ™ o nich zapomniaÅ‚am. Kilka lat temu przyjaciel wspomniaÅ‚ mi o napoleonkach robionych przez Jego babciÄ™. Taka informacja od razu wjechaÅ‚a mi na ambicjÄ™ i upiekÅ‚am pierwszÄ… w życiu napoleonkÄ™… Niby nic trudnego, ale zepsuÅ‚am jÄ… caÅ‚kowicie ;) Ciasto byÅ‚o tak twarde, że oboje zjedliÅ›my tylko krem. ByÅ‚a to dla nie wielka kulinarna porażka, przez którÄ… zapomniaÅ‚am o napoleonkach na kolejnych kilka lat ;)

Nie ukrywam, że teraz idÄ™ trochÄ™ na Å‚atwiznÄ™ – korzystam z gotowego ciasta francuskiego. DziÄ™ki temu napoleonka zawsze wychodzi :) W sezonie na jagody, robiÄ™ wersjÄ™ owocowÄ…, lekko zmodyfikowanÄ…. W kremie patissiere zamiast laski wanilii jest skórkÄ… z cytryny, dziÄ™ki czemu caÅ‚ość jest lżejsza i mniej mdÅ‚a.

Napoleonka z jagodami

Napoleonka z jagodami

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Cytrynowy krem pattisiere:

  • 1 szklanka mleka (używam zwykle 1,5 lub 3,2%)
  • 3 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szklanka umytych, osuszonych jagód

Wierzch:

  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Przekrój płat ciasta francuskiego wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 6 części.
  3. Ułóż wycięte prostokąty ciasta francuskiego (zachowując odstępy między ciastkami) na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  4. Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu ostudź na drucianej kratce.
  5. Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko.
  6. Ubij żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Do gotującego się mleka, dodaj masę żółtkową i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
  8. Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
  9. Krem ostudź przykrywając miskę folia tak, aby dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie z wierzchu skorupa). Najlepiej włóż do lodówki.
  10. Aby zrobić napoleonkę, wystarczy wziąć 2 upieczone ciastka francuskie. Na jedno z nich połóż krem, jagody, przykryj drugim ciastkiem.
  11. Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.

 

Napoleonka z jagodami

_MG_1103

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze