Napoleonka z jagodami

Jedną z nielicznych słodkości, które chciałam w dzieciństwie jeść z cukierni, były napoleonki. Po pewnym czasie były dla mnie za mdłe i na trochę o nich zapomniałam. Kilka lat temu przyjaciel wspomniał mi o napoleonkach robionych przez Jego babcię. Taka informacja od razu wjechała mi na ambicję i upiekłam pierwszą w życiu napoleonkę… Niby nic trudnego, ale zepsułam ją całkowicie ;) Ciasto było tak twarde, że oboje zjedliśmy tylko krem. Była to dla nie wielka kulinarna porażka, przez którą zapomniałam o napoleonkach na kolejnych kilka lat ;)

Nie ukrywam, że teraz idę trochę na łatwiznę – korzystam z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu napoleonka zawsze wychodzi :) W sezonie na jagody, robię wersję owocową, lekko zmodyfikowaną. W kremie patissiere zamiast laski wanilii jest skórką z cytryny, dzięki czemu całość jest lżejsza i mniej mdła.

Napoleonka z jagodami

Napoleonka z jagodami

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Cytrynowy krem pattisiere:

  • 1 szklanka mleka (używam zwykle 1,5 lub 3,2%)
  • 3 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szklanka umytych, osuszonych jagód

Wierzch:

  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Przekrój płat ciasta francuskiego wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 6 części.
  3. Ułóż wycięte prostokąty ciasta francuskiego (zachowując odstępy między ciastkami) na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  4. Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu ostudź na drucianej kratce.
  5. Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko.
  6. Ubij żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Do gotującego się mleka, dodaj masę żółtkową i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
  8. Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
  9. Krem ostudź przykrywając miskę folia tak, aby dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie z wierzchu skorupa). Najlepiej włóż do lodówki.
  10. Aby zrobić napoleonkę, wystarczy wziąć 2 upieczone ciastka francuskie. Na jedno z nich połóż krem, jagody, przykryj drugim ciastkiem.
  11. Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.

 

Napoleonka z jagodami

_MG_1103

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze