Semifreddo lemon curd z malinami

W upalne dni chłodzę się albo lemoniadami albo lekkimi deserami lodowymi. Robię je sama, by móc zastąpić cukier fruktozą lub ksylitolem i bezkarnie jeść, nie obawiając się, że mój organizm źle zareaguje na cukier (jak niestety ma w zwyczaju).

Semifreddo nie wymaga użycia maszynki do robienia lodów (którą obiecuję sobie, że kupie w przyszłym roku, choć nie wiem czy kiedykolwiek będę mieć na nią miejsce w zamrażarce), ani żadnych skomplikowanych składników. Jeśli lubicie słodkie desery, to mus malinowy możecie przełożyć dodatkowo bezikami.

Semifreddo lemon curd z malinami

Po wyciągnięciu z zamrażarki, plastry semifreddo możecie również posypać pokruszonymi bezami.

Składniki:

  • 500ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki lemon curd
  • 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone, wówczas wcześniej trzeba je trochę odmrozić)

Sposób przygotowania:

  1. Maliny zmiksuj blenderem.
  2. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem na najwyższych obrotach miksera, dodaj lemon curd i zmiksuj chwilę do połączenia się składników.
  3. Foremkę (może być keksówka) wyłóż folią spożywczą tak, aby jej brzegi sporo wystawały poza foremkę.
  4. Nałóż do połowy foremki śmietanę z lemon curd, następnie rozprowadź równomiernie zmiksowane maliny, na wierzch daj resztę cytrynowej śmietany.
  5. Przykryj pozostałą folią i wstaw do zamrażarki.
  6. Deser jest dobry po kilku godzinach, podawaj pokrojony w plastry.
  7. Semifreddo lemon curd z malinami możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Semifreddo lemon curd z malinami

Semifreddo lemon curd z malinami

 


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected