Wegański tort pina colada

Wegański tort był dla mnie dużym wyzwaniem. Opanowałam już sztukę pieczenia bez cukru, ale bez jajek, masła i mleka? Wydawało mi się to niemożliwe :) Ale czego nie robi się dla bliskich osób?

Przepis na biszkopt wegański znalazłam na blogu matka weganka, a z resztą już dałam radę sama. Do głowy przyszła mi masa budyniowa z mlekiem roślinnym. Skoro zrobiłam mleko kokosowe, dodatek ananasa był już oczywisty ;) Tort wyszedł naprawdę bardzo smaczny.

Jeśli nie jesteście weganami, zróbcie tradycyjny biszkopt, do masy dodajcie masło zamiast margaryny.

Wegański tort pina colada

Przypomniałam sobie o kwiatach z ananasa, które kiedyś znalazłam u Marthy Stewart ( tu dokładnie) na muffinkach. Podaję Wam w szczegółach, jak zrobić kwiaty z ananasa.

Wegański tort pina coladaSkładniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • torebka cukru waniliowego (dałam dwie łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3/4szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  •  3 łyżki soku z cytryny

mus ananasowy i kwiaty z ananasa:

  • 1 ananas (mój ważył 1,8 kg)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

krem budyniowo-kokosowy:

  • 2 budynie śmietankowe (takie, które w składzie nie mają ani jajek, ani mleka w proszku)
  • 0,6 l mleka kokosowego
  • 150g miękkiej margaryny
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  2. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym.
  3. W drugiej misce rozpuść sodę w mleku kokosowym, dodaj olej i sok z cytryny.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Ciasto będzie dość luźne, przelej je do formy.
  5. Piecz 45 minut w piekarniku, a po upieczeniu wystudź na metalowej kratce.
  6. Jak biszkopt wegański całkiem ostygnie, przekrój go 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.
  7. Przygotuj kwiaty z ananasa. Z ananasa odkrój górę i dół, a następnie przekrój go w poprzek na pół (tak, aby otrzymać okrągłe plastry).
  8. Obierze ze skóry ananasa i wydrąż nożem plamki.
  9. Ukrój kilka bardzo cienkich (prawie przezroczystych) plastrów ananasa z jego środka. Resztę ananasa zostaw do musu.
  10. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Plastry ananasa połóż na blaszce do pieczenia z piekarnia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz z termoobiegiem przez ok. 40 minut, obracając co 10-15 minut plastry ananasa na drugą stronę.
  11. jak plastry ananasa będą juz prawie suche, przełóż je do foremki na muffinki lub czystej wytłaczanki na jajka, aby nabrały kształtu. Zostaw do wysuszenia (zostawiłam foremkę na noc w zamkniętym piekarniku). Kwiaty z ananasa możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez co najmniej kilka dni.
  12. Przygotuj mus z ananasa. Pozostałą część ananasa pokrój w kostkę (usuwając najpierw rdzeń z ananasa), daj do garnka i duś przez ok. 15 minut do miękkości. Ananas puści sok, więc nie podlewaj go wodą.
  13. Zmiksuj ananasa blenderem na gładką masę.
  14. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie.
  15. Podgrzej masę ananasową i dodaj rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, stale mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź mus.
  16. Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 400 ml mleka kokosowego. Pozostałe 200ml wlej do miski i wymieszaj z dwoma budyniami w proszku. Rozpuszczony budyń wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż zacznie gęstnieć. Ostudź.
  17. Utrzyj mikserem margarynę i dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka.
  18. Przełóż ciasto: na spodni blat daj połowę musu ananasowego, na to połowę kremu budyniowego. Przykryj kolejnym (drugim) blatem ciasta, lekko dociśnij. Rozsmaruj drugą część musu ananasowego, przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą połową kremu budyniowego.
  19. Kwiaty z ananasa ułóż na torcie tuż przed podaniem (inaczej za bardzo nasiąkną remem)

Wegański tort pina colada

Wegański tort pina colada

Niestety listopadowe słońce nie sprzyja zdjęciom…


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. gin says:

    Te kwiaty są czarujące, muszę spróbować kiedyś takie zrobić – z pewnością robią wrażenie na gościach :)
    A za wegański tort podziwiam :)

  2. G says:

    Mam pytanie odnośnie musu. Czy ananasa śmiało mogłyby zastąpić truskawki? I zamiast budyniu śmietankowego – czekoladowy? Pozdrawiam

    • Agata says:

      W przypadku truskawek będzie więcej soku, więc radzę go bardziej odparować lub dodać więcej mąki ziemniaczanej.