Ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy wegańskie: bez jaj, mleka krowiego i mięsa. Mam bowiem w rodzinie wegankę. do której nawyków żywieniowych próbuję się dostosować :) Pojawiają się więc w moje głowie pytania, czym zastąpić choćby mleko. Można użyć mleka sojowego, pod warunkiem, że się je ma i że się je lubi ;)
Dlatego zrobiłam mleko kokosowe, które jest dużo smaczniejsze. Wykorzystałam je m.in. do zrobienia masy budyniowej do tortu wegańskiego . Smak kokosu jest bardzo wyczuwalny, dlatego mleko kokosowe idealnie pasuje do owsianki, kaszy jaglanej czy gotowanego ryżu. To również smaczny dodatek do drinków.
Składniki (na prawie litr mleka):
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe zalej 1,5 szklanki ciepłej wody i odstaw na noc.
- Dolej resztę wody i wszystko zmiksuj blenderem.
- Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę.
- Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.
12 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Bardzo mi się podoba pomysł na to mleko, w końcu muszę je zrobić.:)
bobek says:
chyba nie wega, a wegan – wegetarianie piją mleko.
Agata says:
Racja, chodziło mi oczywiście o wegan, a skrót wege tyczy się faktycznie wegetarian.
bartek z przepisy.com says:
piękne zdjecie i bańka na mleko :)
mis yogi says:
chociaż weganem nie jestem, ale do drinków to mleko nadal się idealnie, dzięki :)
Zielona Patelka says:
Piękne kwiaty!!!! Widziałam kiedyś już ten sposób, ale nigdy nie zrobiłam sama. Wasz przepis mnie bardzo zainspirował :-)
Jolanta Szyndlarewicz says:
Właśnie zalałam wiórki i mam nadzieje cieszyć się jutro pyszną kokosową owsianką na śniadanie:)
Agata says:
Na pewno będzie pyszna!
Jeśli po staniu w lodówce mleko Ci się oddzieli, nie wpadaj w panikę – to normalny efekt ;) wystarczy tylko wstrząsnąć/ zamieszać i wszystko wraca do normy.
Jolanta Szyndlarewicz says:
Mleko świetnie smakuje, owsianka równiez:) …. swoje mleko musze podgrzewac, bo niestety tłuszcz bardzo stwardnniał i nie dało się go wymieszac z resztą, ae w niczym to nie przeszkadza:).
Agata says:
super, że Ci zasmakowało :-)
Martyna says:
Super, mam akurat wiórki kokosowe które leżą i nie mogę znaleźć im zastosowania od miesiąca. To już wiem co z nich zrobię:)
Agata says:
Wiórki kokosowe u mnie tez najlepiej schodzą w postaci mleka kokosowego :)