Szafranowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami wg Jamiego Olivera

Już chyba kilka razy Wam zdradzałam, że ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto. Zapach, jaki powstaje w kuchni jest nie do powtórzenia w żaden inny sposób :) Taki właśnie obłędny zapach powstaje przy pieczeniu tych bułeczek. Szafranowe bułeczki drożdżowe są idealne na pierwsze czy drugie śniadanie. Delikatnie maślane, słodkie dzięki rodzynkom. Ciasto nie jest tak może aż tak lekkie, jak w przypadku brioche, ale nie jest zbite.

Szafranowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami wg Jamiego Olivera

Robiłam te bułeczki 2 razy i za każdym razem znikają błyskawicznie. Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe z samym masłem, po kilku godzinach chętnie jem je z dżemem, z miodem będą równie pyszne.

Szafranowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami wg Jamiego Olivera

Składniki (na 12-14 sztuk):

  • 14g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży – ja używam świeżych)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 125 miękkiego masła
  • duża szczypta szafranu, rozpuszczona w 2 łyżkach wrzącej wody
  • 1 jajko, ubite
  • 100ml wody
  • 200g rodzynek
  • do posmarowania: 1 jajko lekko ubite z łyżką mleka

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, ż zaczyn mocno urośnie
  2. W dużej misce wymieszaj pozostała mąkę, cukier i sól, dodaj masło i wyrób ciasto mikserem (możesz ręką), aż powstanie kruszona.
  3. Dodaj zaczyn drożdżowy i resztę składników, wymieszaj drewnianą łyżką i zostaw na 10 minut.
  4. Wyrób ciasto mikserem przez 6-8 minut, nie dosypuj mąk.
  5. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do aż ciasto podwoi swoją objętość, zajmie to ok. 1,5 godziny.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Podziel ciasto na 12-14 kawałków i formuj bułki (turlaj kulki). Ułóż je ba dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  8. posmaruj bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  9. Piecz bułeczki 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Wystudź je chwilę na metalowej kratce
  10. Szafranowe bułeczki drożdżowe najlepsze są jeszcze ciepłe, z masłem i ulubioną konfiturą.

Rada:

Bułeczki po upieczeniu można zamrozić, wystarczy, że wyjmiecie je np. wieczorem by na rano mieć świeże. W ten sposób możecie przygotować bułeczki, by mieć do szkoły dla dziecka.

Szafranowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami wg Jamiego Olivera

Przepis pochodzi z magazynu „jamie” (issue 27, Mar/Apr 12).


ŚniadaniaPieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected