Wegańskie ciasto marchewkowe z masą kokosową

Wegańskie ciasto marchewkowe przygotowałam w prezencie urodzinowym dla weganki. Przepis podstawowy znalazłam na blogu Jadłonomia (weganom polecam ten blog) i zmodyfikowałam go trochę. Zamiast serka z nerkowców dałam masę kokosową. Efekt wyszedł zaskakujący, zaskakująco dobry :) Bez względu na to, czy jesteście weganami czy nie, spróbujcie tego ciasta. Jest wilgotne, mocno korzenne i nie za słodkie :)

Wegańskie ciasto marchewkowe z masą kokosową

Pomysł na dekorację był początkowo inny ;) Chciałam zrobić spirale z karmelizowanych plastrów marchewki, suszonych w piekarniku. Pech chciał, że się zagapiłam i nie dopilnowałam ich na tyle, żeby móc zawinąć (za bardzo przesuszyłam ;) ). Pokruszyłam je zatem i dałam na bok ciasta. Marchewki na wierzchu ciasta zrobiłam z marcepanu, do którego dodałam odrobinę barwnika spożywczego. W sumie nawet dobrze, że tak się stało, bo obdarowana osoba uwielbia marcepan, więc była w siódmym niebie, gdy mogła zjeść całą dekorację :)

Wegańskie ciasto marchewkowe z masą kokosową

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

Na ciasto marchewkowe:
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 300 g marchewki (3 średnie marchewki)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 225 ml oleju
  • 80 g posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, migdały)
Masa kokosowa:
  • puszka mleka kokosowego trzymanego w lodówce przez kilka dni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach).
  3. Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 10 minut.
  4. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawy i orzechy. W drugiej wymieszaj łyżką olej i spęczniałe siemię, następnie połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj.
  5. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
  6. Ciasto marchewkowe wystudź na metalowej kratce.
  7. Przygotuj masę kokosową: otwórz puszkę mleka i zbierz tylko gęstą warstwę, pozostałą wodę możesz wykorzystać do czegoś innego.
  8. Gęstą śmietankę zmiksuj z sokiem z cytryny i cukrem na gładko.
  9. Wierzch ciasta marchewkowego posmaruj polewą kokosową i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wegańskie ciasto marchewkowe z masą kokosową


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

    • Agata says:

      Ania, w życiu jej nie jadłam i nie wiem jak się zachowuje. Nie potrafię doradzić, ale bym spróbowała, bo wielokrotnie spotkałam się z nią w przepisach bezglutenowych :) Obstawiam, że powinno wyjść :)

  1. Monkali says:

    Najgorsze ciasto jakie w życiu jadłam. Zazwyczaj lubię mokre ciasta, ale struktura tego była jak oleiste rzygowiny i wcale nie wyszedł zakalec. Mało słodkie, nie… nie do jedzenia….

  2. Agata says:

    Hmm… to bardzo dziwne, bo ciasto jest wilgotne, ale na pewno nie oleiste. Piekłam je kilkakrotnie i za każdym razem wszystkim smakowało. Na blogu jadłonomii, skąd zaczerpnęłam ten przepis, też są pozytywne komentarze.
    Słodycz to rzecz gustu oraz zależy od marchewki.
    Czy piekłaś to ciasto zgodnie z przepisem, czy wprowadzałaś modyfikacje? Jeśli tak, to jakie?