Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu robiłam po raz pierwszy. I bardzo zdziwił mnie ich smak. Są bardzo chrupkie (jak chipsy :), mają posmak brukselkowo-kalafiarowy. U mnie zniknęły momentalnie :) Na szczęście chipsy z jarmużu przygotowuje się równie szybko, wystarczy 15 minut i gotowe (razem z pieczeniem). Takie chipsy mają również bardzo mało kalorii :)

Chipsy z jarmużuKorzystam z sezonu na jarmuż, dlatego ostatnio częściej on gości u nas na blogu. Zwłaszcza, że jest zdrowy, dlatego się nie ograniczam ;)

Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • Jarmuż
  • 1 łyżka pestek słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego
  • ok. 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Jarmuż dokładnie umyj i osusz. Porwij na kilkucentymetrowe kawałki, usuwając od łodyg. Łodygi wyrzuć.
  3. Wymieszaj w misce jarmuż z oliwą.
  4. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż a niej jarmuż blisko siebie (uważaj jednak, aby liście nie nachodziły na siebie), posyp pestkami. Posyp solą.
  5. Piecz chipsy z jarmużu w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 150 stopniu przez 5-7 minut. Pilnuj, aby jarmużowe chipsy się nie przypaliły.
  6. Chipsy z jarmużu najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kilka godzin później są również bardzo smaczne.

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu


Przepisy wegańskiePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze