Właściwościami jarmużu zachwycałam się już tutaj. Mając tego świadomość, przypuszczalne było, że przygotuję kolejną bombę witaminowa w postaci koktajlu. Bałam się, że jarmuż zdominuje smak, ale jak się okazało – zupełnie niesłusznie.
Koktajl jest delikatny w smaku, orzeźwiający. Każdy zasługuje raz na jakiś czas na taką dawkę zdrowia w jednej porcji :)
Nasz przepis na koktajl z jarmużu znalazł się w rankingu 10 najlepszych koktajli roku 2014 :)
Jarmuż nie dość, że jest bardzo smaczny, bardzo zdrowy, to jeszcze urodziwy ;) Chyba najładniejsza roślina kapustowata, jaką znam :)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka jarmużu
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1/2 banana
- 1 łyżka siemienia lnianego
- woda mineralna (1-2 szklanki)
- ew. ksylitol, cukier, miód do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wysoki pojemnik, w którym będziesz miksować.
- Jarmuż dokładnie umyj, osusz i porwij na kawałki – łodygi wyrzuć. Jarmuż wsyp do pojemnika do miksowania.
- Jabłko obierz, pokrój w grubą kostkę i dodaj do jarmużu.
- Wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do pojemnika do miksowania, dodaj siemię lniane, pokrojonego banana i ok. szklanki wody.
- Zmiksuj wszystko blenderem na tyle długo, aby kawałki jarmużu nie były mocno wyczuwalne. Dolej wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
- Koktajl jarmużowy możesz dosłodzić do smaku ksylitolem, cukrem lub miodem.
- Koktajl z jarmużu wypij bezpośrednio po przygotowaniu.
5 komentarzy
Miss Divine says:
Jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa! superfood.
Ja lubię połączenie jarmużu z ananasem i imbirem. Polecam :)
Alex says:
Zrobilam, jest pycha :)
Julka i Aga says:
Zrobilysmy. Rewelacja! Polecamy!
oleole says:
Pychota, kto nie wierzy niech koniecznie zrobi!
Moje dzieci wypiły ze smakiem:)
Agnieszka says:
Moj pierwszy zielony smoothie,! Nie dosc, ze jest piekny w kolorze i strukturze, to jeszcze smakuje rewelacyjnie. Dziekuje! Niedlugo sprobuje wersje z ananasem i imbirem. Tez brzmi ciekawe.