Koktajl z jarmużu

Właściwościami jarmużu zachwycałam się już tutaj. Mając tego świadomość, przypuszczalne było, że przygotuję kolejną bombę witaminowa w postaci koktajlu. Bałam się, że jarmuż zdominuje smak, ale jak się okazało – zupełnie niesłusznie.

Koktajl jest delikatny w smaku, orzeźwiający. Każdy zasługuje raz na jakiś czas na taką dawkę zdrowia w jednej porcji :)

Nasz przepis na koktajl z jarmużu znalazł się w rankingu 10 najlepszych koktajli roku 2014 :)

Koktajl z jarmużu

Jarmuż nie dość, że jest bardzo smaczny, bardzo zdrowy, to jeszcze urodziwy ;) Chyba najładniejsza roślina kapustowata, jaką znam :)

Koktajl z jarmużu

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka jarmużu
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda mineralna (1-2 szklanki)
  • ew. ksylitol, cukier, miód do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wysoki pojemnik, w którym będziesz miksować.
  2. Jarmuż dokładnie umyj, osusz i porwij na kawałki – łodygi wyrzuć. Jarmuż wsyp do pojemnika do miksowania.
  3. Jabłko obierz, pokrój w grubą kostkę i dodaj do jarmużu.
  4. Wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do pojemnika do miksowania, dodaj siemię lniane, pokrojonego banana i ok. szklanki wody.
  5. Zmiksuj wszystko blenderem na tyle długo, aby kawałki jarmużu nie były mocno wyczuwalne. Dolej wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
  6. Koktajl jarmużowy możesz dosłodzić do smaku ksylitolem, cukrem lub miodem.
  7. Koktajl z jarmużu wypij bezpośrednio po przygotowaniu.

Koktajl z jarmużu


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Agnieszka says:

    Moj pierwszy zielony smoothie,! Nie dosc, ze jest piekny w kolorze i strukturze, to jeszcze smakuje rewelacyjnie. Dziekuje! Niedlugo sprobuje wersje z ananasem i imbirem. Tez brzmi ciekawe.