Cytrynowa zupa z soczewicą wg Sophie Dahl

Uwielbiam przeglądać książki kucharskie i wracać do nich raz na jakiś czas. Na szafce nocnej (a często w łóżku) mam stos książek i magazynów, które przeglądam i wymieniam co kilka dni :)

Ostatnio po raz kolejny przeglądałam książkę Sophie Dahl „Na każdą porę” i natknęłam się na tą zupę. Zmniejszyłam ilość soku z cytryny, a i tak była wystarczająco wyczuwalna. Zupa jest sycąca, a cytryna sprawia, że nie jest mocno ciężka. Dzięki kuminowi jest bardzo aromatyczna.

Cytrynowa zupa z soczewicą wg Sophie Dahl

Cytrynową zupę z soczewicy zrobiłam na bulionie warzywnym, w wersji wegańskiej. Jeśli lubisz soczewicę, spróbuj też zupy z soczewicy wg Jamiego Olivera.

Cytrynowa zupa z soczewicą wg Sophie Dahl

Składniki (na 6 porcji):

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • sok z dwóch cytryn
  • sól, pieprz
  • 100g świeżego szpinaku
  • 20g świeżej kolendry drobno posiekanej (dałam mrożoną)

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej bulionem, dodaj liście laurowe. Gotuj ok. 35 minut, aż soczewica będzie miękka.
  2. Cebulę i łodygi selera pokrój (nie musi być drobno).
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i duś do miękkości cebule i seler przez ok. 10 minut. Dodaj kmin i duś wszystko jeszcze 5 minut.
  4. Z garnka z soczewicą usuń liście laurowe, dodaj podduszoną cebulę i seler naciowy oraz sok z cytryny (daj z jednej, a potem dodaj więcej do smaku).
  5. Całość zmiksuj blenderem, jeśli zupa będzie za gęsta (a będzie :) ) dodaj trochę przegotowanej wody.
  6. Zagotuj zmiksowana zupę z soczewicy i dodaj szpinak i kolendrę.

 

Cytrynowa zupa z soczewicą wg Sophie Dahl

 

 


Przepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy