Wegańskie ciasto bananowe

To ciasto bananowe robi się ekspresowo (przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut), wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, przenieść do keksówki i upiec :) Pomimo, że jest bez jajek, pięknie wyrasta i jest wilgotne jak tradycyjne ciasto bananowe.

Wegańskie ciasto bananowe

Dzięki temu, że ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Nic nie traci na smaku i wyglądzie nawet po 3 dniach. To dobry wybór na piknik lub na drogę :)

Wegańskie ciasto bananowe

Składniki (na 1 keksówkę):

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki cukru (zamiast cukru możesz dać  1/4-1/3 posiekanej gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj banany rozdrobnione widelcem (lub blenderem), olej i cukier.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku 40-45 minut.

Wegańskie ciasto bananowe

 


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    15 komentarzy

  1. szukamciastweganskich says:

    Dzięki! Moja drużynowa jest weganką i z dziewczynami chcemy jej podziękować za wspaniałą kolonię zuchową, a impreza bez ciasta się nie liczy… Wreszcie jakiś prosty przepis, który na kolonii też da się zrobić!
    Dzięki :D

    /Z299

  2. Magdalena says:

    Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. :) Dodałam żurawinę, rodzynki i migdały. Ciekawe jak wyjdzie natomiast czuję, że będzie bardzo bardzo dobry. :)

  3. Lila says:

    Czy zamiast mąki przennej może być żytnia ? Ciasto wtedy wyjdzie ? Niestety mam tylko taką teraz w domu i chce ją wykorzystać ;)

    • Agata says:

      możesz spróbować, choć nie wiem czy nie będzie za mokre wówczas. Obawiam się, że może nie wyrosnąć. Bez problemu można to ciasto zrobić z mąką razową czy orkiszową, ale na żytnią bym uważała. Gdybyś jednak zdecydowała się na eksperyment, koniecznie napisz o rezultacie ;)

  4. Ola says:

    Moje ciasto jest nadal jasne a piecze się juz ponad 50 minut:/ chyba poczekam do godziny i mam nadzieję ze cos z tego będzie :)

Odpowiedz na „OlaAnuluj pisanie odpowiedzi