
Przedstawiam Wam hit tego lata w mojej kuchni. Lekką pastę z orzeźwiającym sosem. Genialny smak, do którego wracam nieustannie. Jest tu i cukinia w cienkich plastrach i limonki sporo i mięta niedbale porwana. Kremowo i sycąco. To jest właśnie kwintesencja dobrego smaku. Zachłannie pożądam go więc więcej. Makaron najlepszy jest oczywiście  al dente, ale i warzywa w nim też takie być powinny. Cukinia dorzucona już przy finiszu, szpinak gotowy do wymieszania. Ubóstwiam zwyczajnie i liczę, że Wy też zaczniecie:)
To przepis, który nie wymaga użycia soli. Po raz kolejny pokazujemy Wam, że bez niej w kuchni naprawdę da się w kuchni wytrzymać. Wystarczy jedynie spróbować. Jeśli macie opory zacznijcie od ograniczania. Zamiast łyżeczki, pół. A potem tam gdzie macie dominujące smaki, odważcie się soli nie dosypywać wcale. Delektujcie się efektem, szukajcie wśród kubków smakowych nowych doznać. Bez soli lepiej wyczuwalne są bowiem inne składniki.
Dlatego tak bardzo bliska nam jest i z przyjemnoÅ›ciÄ… siÄ™ do niej przyłączyÅ‚yÅ›my akcja Cisowianka – gotujmy zdrowo – mniej soli. Na warsztatach szefowa kuchni radziÅ‚a nam, by zamiast soli używać wiÄ™cej naturalnych przypraw – czyli Å›wieżych ziół. Niestety w Polsce to ciÄ…gle trudna sztuka. Przekonać delektujÄ…cych siÄ™ potrawami, że soli nie ma w nich z premedytacjÄ…. Niedawno byÅ‚am jednym z jurorów na  Kulinarnych Zawodach Dziennikarzy. Wielki Å›wiat, celebryci, wnÄ™trza uroczej restauracji. Każda z drużyn musiaÅ‚a przygotować 3 dania, w tym rybÄ™. Ekipa chÅ‚opaków z redakcji sportowych turbota zaserwowaÅ‚a w otoczeniu ziół, ze Å›wietnÄ… marynatÄ… i lekkÄ… saÅ‚atkÄ…. Na skrzywione miny jedzÄ…cych poÅ›pieszyli z wyjaÅ›nieniami, że nie solili specjalnie, bo ryba jest Å›wieża, jÄ™drna i szkoda niszczyć jej smak. Uznali, że wystarczy podkrÄ™cić go cytrynÄ… i chilli. Sól zatrzymuje wodÄ™ w organizmie, utrudnia chudniÄ™cie, przyspiesza choroby serca argumentowali, ale niestety bez skutku. WiÄ™kszość jury uznaÅ‚o, że skoro daniu brakuje  soli, to również i smaku. Mój protest niestety nie poskutkowaÅ‚, panowie nie dostali żadnej z nagród. A powinni, chociażby za kreatywność i dobre nawyki!
Dla mnie nagrodÄ… bÄ™dzie, jeÅ›li ktoÅ› z Was zrobi mój makaron i nie dorzuci do niego ani ziarenka soli:) ÅosoÅ› jest wystarczajÄ…co sÅ‚ony. W mascaropone też jest sól. Po co wiÄ™c dublować skÅ‚adniki? Gdy rybÄ™ zamarynujecie w soku z cytryny i miÄ™ty nabierze innego charakteru. Trzeba tylko spróbować żyć w kuchni bez soli. Można:)
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
- 250 g śmietany 18%
- 100 g serka mascarpone
- sok i skórka otarta z limonki
- 150 g łososia surowego
- garść świeżej mięty
- szklanka szpinaku świeżego, najlepiej baby
- cukinia
- pomidor
- cebula szalotka
- 2 łyżki oliwy
- łyżka płatków migdałowych
Åososia oczyÅ›cić, pokroić w kostkÄ™, przeÅ‚ożyć do miseczki. CytrynÄ™ sparzyć zetrzeć skórkÄ™ i wycisnąć sok. PoÅ‚owÄ™ soku i skórki wrzucić do Å‚ososia, dodać poÅ‚owÄ™ ( z garÅ›ci) posiekanej miÄ™ty i wymieszać marynatÄ™. Naczynie z rybÄ… wstawić na godzinÄ™ do lodówki. CebulÄ™ posiekać, oliwÄ™ rozgrzać w garnku, w którym przygotowujecie sos, dodać szalotkÄ™, podsmażyć na maÅ‚ym ogniu na zÅ‚oto. CukiniÄ™ dobrze umyć, pokroić na cienkie ćwiartki. Wrzucić do cebuli, wymieszać, przesmażyć dosÅ‚ownie chwilÄ™, by pozostaÅ‚a al dente. Dodać pokrojonego drobno pomidora. Wlać Å›mietanÄ™ i mascarpone, wymieszać, a do powstaÅ‚ego sosu dodać Å‚ososia razem z marynatÄ… i pozostałą skórkÄ… oraz sokiem. Gotować 2-3 minuty, ryba szybko bÄ™dzie gotowa. Sos tuż przed połączeniem z makaronem wymieszać ze umytym szpinakiem i miÄ™tÄ…. Posypać pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi. ( można je wczeÅ›niej zarumienić na suchej patelni)
WiÄ™cej przepisów i porad dotyczÄ…cych soli z  akcji Cisowianki  Gotujemy zdrowo – bez soli znajdziecie tutaj
4 komentarze
Andrzej says:
Dziękuję za przepis. Danie smakuje fantastycznie. Sól jest zupełnie zbędna choć do gotowania makaronu zawsze trochę jej dodaje.
Sylwia says:
CieszÄ™ siÄ™, że smakowaÅ‚o! Najważniejsze, że jeÅ›li solony jest makaron – nie ma dublowania już z solÄ… w sosie:) Pozdrawiam serdecznie!
smakowitapodroz says:
Skuszę się na ten sos, zaciekawiła mnie ta mięta. jeszcze nie próbowałam takich połączeń z makaronem. Bardzo fajny przepis, ogólnie bardzo dobre wrażenia na mnie zrobił ten blog. Pozdrawiam
Agata says:
Dziękujemy za miłe słowa. Sos do makaronu warto wypróbować, jest naprawdę smaczny :)