Przedstawiam Wam hit tego lata w mojej kuchni. Lekką pastę z orzeźwiającym sosem. Genialny smak, do którego wracam nieustannie. Jest tu i cukinia w cienkich plastrach i limonki sporo i mięta niedbale porwana. Kremowo i sycąco. To jest właśnie kwintesencja dobrego smaku. Zachłannie pożądam go więc więcej. Makaron najlepszy jest oczywiście  al dente, ale i warzywa w nim też takie być powinny. Cukinia dorzucona już przy finiszu, szpinak gotowy do wymieszania. Ubóstwiam zwyczajnie i liczę, że Wy też zaczniecie:)

makaron z limonkÄ… i cukiniÄ…

To przepis, który nie wymaga użycia soli. Po raz kolejny pokazujemy Wam, że bez niej w kuchni naprawdę da się w kuchni wytrzymać. Wystarczy jedynie spróbować. Jeśli macie opory zacznijcie od ograniczania. Zamiast łyżeczki, pół. A potem tam gdzie macie dominujące smaki, odważcie się soli nie dosypywać wcale. Delektujcie się efektem, szukajcie wśród kubków smakowych nowych doznać. Bez soli lepiej wyczuwalne są bowiem inne składniki.

Dlatego tak bardzo bliska nam jest i z przyjemnoÅ›ciÄ… siÄ™ do niej przyłączyÅ‚yÅ›my akcja Cisowianka – gotujmy zdrowo – mniej soli. Na warsztatach szefowa kuchni radziÅ‚a nam, by zamiast soli używać wiÄ™cej naturalnych przypraw – czyli Å›wieżych ziół. Niestety w Polsce to ciÄ…gle trudna sztuka. Przekonać  delektujÄ…cych siÄ™ potrawami, że soli nie ma w nich z premedytacjÄ…. Niedawno byÅ‚am jednym z jurorów na  Kulinarnych Zawodach Dziennikarzy. Wielki Å›wiat, celebryci, wnÄ™trza uroczej restauracji. Każda z drużyn musiaÅ‚a przygotować 3 dania, w tym rybÄ™. Ekipa chÅ‚opaków z redakcji sportowych turbota zaserwowaÅ‚a w otoczeniu ziół, ze Å›wietnÄ… marynatÄ… i lekkÄ… saÅ‚atkÄ…. Na skrzywione miny jedzÄ…cych poÅ›pieszyli z wyjaÅ›nieniami, że  nie solili specjalnie, bo ryba jest Å›wieża, jÄ™drna i szkoda niszczyć jej smak. Uznali, że wystarczy podkrÄ™cić go cytrynÄ… i chilli. Sól zatrzymuje wodÄ™ w organizmie, utrudnia chudniÄ™cie, przyspiesza choroby serca argumentowali, ale niestety bez skutku. WiÄ™kszość jury uznaÅ‚o, że skoro daniu brakuje  soli,  to również i smaku. Mój protest niestety nie poskutkowaÅ‚, panowie nie dostali żadnej z nagród. A powinni, chociażby za kreatywność i dobre nawyki!

Dla mnie nagrodą będzie, jeśli ktoś z Was zrobi mój makaron i nie dorzuci do niego ani ziarenka soli:) Łosoś jest wystarczająco słony. W mascaropone też jest sól. Po co więc dublować składniki? Gdy rybę zamarynujecie  w soku z cytryny i mięty nabierze innego charakteru. Trzeba tylko spróbować żyć w kuchni bez soli. Można:)

makaron z limonkai cukinia

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
  • 250 g Å›mietany 18%
  • 100 g serka mascarpone
  • sok i skórka otarta z limonki
  • 150 g Å‚ososia surowego
  • garść Å›wieżej miÄ™ty
  • szklanka szpinaku Å›wieżego, najlepiej baby
  • cukinia
  • pomidor
  • cebula szalotka
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Łososia oczyścić, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowę soku i skórki wrzucić do łososia, dodać połowę ( z garści) posiekanej mięty i wymieszać marynatę. Naczynie z rybą wstawić na godzinę do lodówki. Cebulę posiekać, oliwę rozgrzać w garnku, w którym przygotowujecie sos, dodać szalotkę, podsmażyć na małym ogniu na złoto. Cukinię dobrze umyć, pokroić na cienkie ćwiartki. Wrzucić do cebuli, wymieszać, przesmażyć dosłownie chwilę, by pozostała al dente.  Dodać pokrojonego drobno pomidora. Wlać śmietanę i mascarpone, wymieszać, a do powstałego sosu dodać łososia razem z marynatą i pozostałą skórką oraz sokiem. Gotować 2-3 minuty, ryba szybko będzie gotowa. Sos tuż przed połączeniem z makaronem wymieszać ze umytym szpinakiem i miętą. Posypać płatkami migdałowymi. ( można je wcześniej zarumienić na suchej patelni)

makaron z cukinia i limonka

 

WiÄ™cej  przepisów i porad dotyczÄ…cych soli z  akcji Cisowianki  Gotujemy zdrowo – bez soli znajdziecie tutaj


Gotujmy zdrowo - mniej soliMakarony
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Andrzej says:

    Dziękuję za przepis. Danie smakuje fantastycznie. Sól jest zupełnie zbędna choć do gotowania makaronu zawsze trochę jej dodaje.

    • Sylwia says:

      CieszÄ™ siÄ™, że smakowaÅ‚o! Najważniejsze, że jeÅ›li solony jest makaron – nie ma dublowania już z solÄ… w sosie:) Pozdrawiam serdecznie!

  2. smakowitapodroz says:

    Skuszę się na ten sos, zaciekawiła mnie ta mięta. jeszcze nie próbowałam takich połączeń z makaronem. Bardzo fajny przepis, ogólnie bardzo dobre wrażenia na mnie zrobił ten blog. Pozdrawiam