Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą

O moim zamiłowaniu do jadalnych kwiatów, z pewnością już wiecie, o faworyzowaniu kwiatów z cukinii, też :) W poprzednich latach hodowałam je (z sukcesem!) w skrzynkach na balkonie. W tym roku przegapiłam ten moment, dlatego przywiozłam je z Rzymu. Możecie je kupić również w Polsce, są do zdobycia na „Targu śniadaniowym” w Warszawie na Żoliborzu, w dobrze zaopatrzonych warzywniakach lub od zaprzyjaźnionych hodowców roślin. Kiedyś wydawało mi się, że są one nie do zdobycia – do czasu, gdy zapytałam w moim ulubionym warzywniaku i kolejnego dnia kwiaty cukinii czekały już na mnie. Zamiast kwiatów cukinii, możecie użyć kwiatów dyni, aby przygotować to danie.

Smażone w tempurze kwiaty cukinii faszerowane ricottą, pecorino i ziołami, to danie przygotowane w 15 minut rano, przed wyjściem do pracy, jako posiłek (nie uznaję kanapek do pracy ;) ). Smacznie, prosto i szybko, z efektem końcowym zadziwiającym wszystkich ;)

Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą, to przepis bez użycia dodatku soli (bazuje tylko na soli użytej w produktach), w ramach akcji „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli„. Idea słuszna , bo faktycznie soli spożywamy kilkanaście razy więcej, od zalecanej dawki (nie powinniśmy przekraczać 5g soli dziennie, czyli tyle, ile znajduje się w jednej płaskiej łyżeczce). Nadmiar soli może powodować wzrost ciśnienia krwi, ryzyko miażdżycy, powoduje zatrzymanie wody w organizmie (a co za tym idzie, opuchliznę nóg).

Jak zatem spożywać mniej soli?

Przede wszystkim nie dosalać :)  Uwierzcie mi, że da się (przyznaję się – jajko dosolić muszę ;) ). Zamiast soli warto użyć ziół (jak dobrze, że mam ich własną uprawę na balkonie), np.: rozmaryn, tymianek, estragon, bazylia, szałwia. Smak podkreśli również oliwa dodana do potraw. Pamiętajcie, że sól (podobnie jak cukier) jest prawie wszędzie, zatem tym bardziej zrezygnujcie z niej, jeśli używacie wędzonych wędlin czy dojrzewających serów. One są już wystarczająco słone.

Kolejnym sposobem na uzyskanie wystarczająco słonego smaku, bez dosalania, to gotowanie na parze. Warzywa gotowane w ten sposób mają inny smak, do którego nie trzeba dodawać soli.

zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowehttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sol-bialy-zabojca_36391.html
zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowehttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sol-bialy-zabojca_36391.html
nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu IIhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sol-bialy-zabojca_36391.html

Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Składniki:

  • 1 opakowanie kwiatów cukinii (8 dużych sztuk)
  • 200g ricotty
  • 3 łyżki świeżo startego sera pecorino
  • 3 łyżki świeżo posiekanych ziół (użyj tych, które masz,dałam: bazylię, bazylię tajską, tymianek, rozmaryn, rutę i szałwię)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda gazowana
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwij ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.
  2. W miseczce wymieszaj ricottę z pecorino, dodaj posiekane zioła i łyżkę oliwy.
  3. Delikatnie, za pomocą łyżeczki, nadziewaj kwiaty cukinii serowym farszem. Dobrze jest skręcić na końcu kwiatki, tym razem zapomniałam o tym ;)
  4. Przygotuj tempurę: wymieszaj obie mąki i dodaj tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Zanurz w tempurze nadziewane kwiaty cukinii.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż chwilę (dosłownie po minucie) kwiaty cukinii z każdej strony. Usmażone kwiaty cukinii odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Smażone kwiaty cukinii są smaczne na ciepło, ale także na zimno, jako przekąska.
  7. Jeśli wolicie wersję bardziej „light”, zamiast smażyć w tempurze kwiaty cukinii, możecie je upiec – zobacz przepis na faszerowane kwiaty cukinii (również bez dodatku soli)

 

Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą

W Rzymie jadłam pyszną pizzę z kwiatami cukinii i anchois. Obstawiam, że była bez soli :) Wystarczająco słone jest bowiem anchois i ser. Postaram się ją odtworzyć w domu, bo tak mi zasmakowała.

kwiatami


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy