O moim zamiłowaniu do jadalnych kwiatów, z pewnością już wiecie, o faworyzowaniu kwiatów z cukinii, też :) W poprzednich latach hodowałam je (z sukcesem!) w skrzynkach na balkonie. W tym roku przegapiłam ten moment, dlatego przywiozłam je z Rzymu. Możecie je kupić również w Polsce, są do zdobycia na „Targu śniadaniowym” w Warszawie na Å»oliborzu, w dobrze zaopatrzonych warzywniakach lub od zaprzyjaźnionych hodowców roślin. Kiedyś wydawało mi się, że są one nie do zdobycia – do czasu, gdy zapytałam w moim ulubionym warzywniaku i kolejnego dnia kwiaty cukinii czekały już na mnie. Zamiast kwiatów cukinii, możecie użyć kwiatów dyni, aby przygotować to danie.
Smażone w tempurze kwiaty cukinii faszerowane ricottą, pecorino i ziołami, to danie przygotowane w 15 minut rano, przed wyjściem do pracy, jako posiłek (nie uznaję kanapek do pracy ;) ). Smacznie, prosto i szybko, z efektem końcowym zadziwiającym wszystkich ;)
Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą, to przepis bez użycia dodatku soli (bazuje tylko na soli użytej w produktach), w ramach akcji „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli„. Idea słuszna , bo faktycznie soli spożywamy kilkanaście razy więcej, od zalecanej dawki (nie powinniśmy przekraczać 5g soli dziennie, czyli tyle, ile znajduje się w jednej płaskiej łyżeczce). Nadmiar soli może powodować wzrost ciśnienia krwi, ryzyko miażdżycy, powoduje zatrzymanie wody w organizmie (a co za tym idzie, opuchliznę nóg).
Jak zatem spożywać mniej soli?
Przede wszystkim nie dosalać :) Uwierzcie mi, że da się (przyznaję się – jajko dosolić muszę ;) ). Zamiast soli warto użyć ziół (jak dobrze, że mam ich własną uprawę na balkonie), np.: rozmaryn, tymianek, estragon, bazylia, szałwia. Smak podkreśli również oliwa dodana do potraw. Pamiętajcie, że sól (podobnie jak cukier) jest prawie wszędzie, zatem tym bardziej zrezygnujcie z niej, jeśli używacie wędzonych wędlin czy dojrzewających serów. One są już wystarczająco słone.
Kolejnym sposobem na uzyskanie wystarczająco słonego smaku, bez dosalania, to gotowanie na parze. Warzywa gotowane w ten sposób mają inny smak, do którego nie trzeba dodawać soli.
Składniki:
- 1 opakowanie kwiatów cukinii (8 dużych sztuk)
- 200g ricotty
- 3 łyżki świeżo startego sera pecorino
- 3 łyżki świeżo posiekanych ziół (użyj tych, które masz,dałam: bazylię, bazylię tajską, tymianek, rozmaryn, rutę i szałwię)
- 1 łyżka oliwy
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zimna woda gazowana
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwij ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.
- W miseczce wymieszaj ricottę z pecorino, dodaj posiekane zioła i łyżkę oliwy.
- Delikatnie, za pomocą łyżeczki, nadziewaj kwiaty cukinii serowym farszem. Dobrze jest skręcić na końcu kwiatki, tym razem zapomniałam o tym ;)
- Przygotuj tempurę: wymieszaj obie mąki i dodaj tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Zanurz w tempurze nadziewane kwiaty cukinii.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż chwilę (dosłownie po minucie) kwiaty cukinii z każdej strony. Usmażone kwiaty cukinii odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Smażone kwiaty cukinii są smaczne na ciepło, ale także na zimno, jako przekąska.
- Jeśli wolicie wersję bardziej „light”, zamiast smażyć w tempurze kwiaty cukinii, możecie je upiec – zobacz przepis na faszerowane kwiaty cukinii (również bez dodatku soli)
W Rzymie jadłam pyszną pizzę z kwiatami cukinii i anchois. Obstawiam, że była bez soli :) Wystarczająco słone jest bowiem anchois i ser. Postaram się ją odtworzyć w domu, bo tak mi zasmakowała.
12 komentarzy
Ola Wilczek says:
Szkoda, że są tak trudno dostępne :( Muszę spróbować z uprawą balkonową w przyszłym roku.
SprawdzonyDrob.pl says:
Przepis wygląda dość ciekawie :) muszę spróbować
BrmMed says:
Ciężko będzie znaleźć, ale może spróbuję :)
Krynia says:
A mi się udało dostać kwiaty cukinii w piotrze i pawle w starym browarze w Poznaniu. Myślę, że w Almach też można poszukać.
Agata says:
O! Zajrzę do najbliższego Piotra i Pawła :) dziękuję za podpowiedź, przyda się wszystkim :)
Agnieszka Potocka says:
Widziałam niedawno przepis z nimi i bardzo mnie zaintrygowały te dyniowe kwiaty! Jeśli się na nie natknę, na pewno je kupię i coś z nimi zrobię.
Małgorzata says:
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam i muszę przyznać z otwartością, że wygląda bardzo smacznie :) Proszę o więcej takich przepisow!
amelia says:
świetne danie. Nawet moim dzieciom posmakowało, a nie były przekonane co do cukinii ;)
Kamila says:
Wygląda przepysznie. Osobiście bardzo lubię rocottę pod różnymi postaciami
dawkasmaku says:
niedługo sezon na cukinię więc zacznie sie szaleństwo! Dzięki za fajny przepis
Zosia says:
Muszę sprawdzić :)
bio says:
Jutro przychodzą rodzice i zamierzam sprawdzić ten przepis. Wszyscy uwielbiamy cukinie.