Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

Jeszcze nie tak dawno na warsztatach Cisowianki Gotujmy zdrowo – mniej soli trudno było mi sobie wyobrazić jedzenie mięsa bez dodatku soli. Początkowo wydawało mi się to prawie niemożliwe, jednak po tym, jak wyeliminowałam ze swojej diety cukier wiem, ze do wszystkiego można się przyzwyczaić. I nie mam tu na myśli żadnych poświęceń :)

Jagnięcina bez soli jest wystarczająco słona ;)  Samo mięso ma intensywny smak, który doskonale komponuje się z rozmarynem i miętą. Do tego oliwa z oliwek, a dla zaostrzenia smaku musztarda i czosnek. Kotlety jagnięce marynowane w ziołach i musztardzie to przepis na pyszny, zdrowy i szybki obiad. Tak, to możliwe :)

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

Jagnięcina ma szereg właściwości odżywczych (m.in.kwas linolowy, który obniża poziom tzw. złego cholesterolu we krwi; kwasy orotowe, które spowalniają proces starzenia; witaminy z grupy B) więc grzechem jest dodatkowe potraktowanie jej solą (której spożywamy w nadmiarze, może powodować zatrzymanie wody w organizmie objawiające się opuchliznami, wzrostem ciśnienia tętniczego krwi). Dlatego gorąco Was zachęcam do przyłączenia się do akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli.

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kotlety jagnięce z kostką
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół (rozmaryn i mięta)
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę lekko rozbij tłuczkiem.
  2. Pokrój drobno ząbek czosnku (ale nie przeciskaj go przez praskę, tylko pokrój :).
  3. Wymieszaj razem oliwę z musztardą, pokrojonym czosnkiem, miętą i rozmarynem.
  4. Posmaruj dokładnie kotlety jagnięce marynatą i odstaw na pół godziny.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Na rozgrzanej patelni obsmaż kotlety jagnięce z każdej strony, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego (nasmarowanego olejem).
  7. Piecz w piekarniku jagnięcinę przez 12 minut.

Zobaczcie również inne nasze przepisy w ramach akcji Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli:

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Arkadiusz says:

    Witam ! Jagnięcina z ziołami przedstawia się bardzo smacznie, z pewnością wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni ! Ja bardzo często dodaję do potraw mięsnych jak i sałatek musztardy Develey: bawarska, ziołowa, słodka, dijon lub miodowa ! Polecam i pozdrawiam serdecznie.