Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

Jeszcze nie tak dawno na warsztatach Cisowianki Gotujmy zdrowo – mniej soli trudno byÅ‚o mi sobie wyobrazić jedzenie miÄ™sa bez dodatku soli. PoczÄ…tkowo wydawaÅ‚o mi siÄ™ to prawie niemożliwe, jednak po tym, jak wyeliminowaÅ‚am ze swojej diety cukier wiem, ze do wszystkiego można siÄ™ przyzwyczaić. I nie mam tu na myÅ›li żadnych poÅ›wiÄ™ceÅ„ :)

Jagnięcina bez soli jest wystarczająco słona ;)  Samo mięso ma intensywny smak, który doskonale komponuje się z rozmarynem i miętą. Do tego oliwa z oliwek, a dla zaostrzenia smaku musztarda i czosnek. Kotlety jagnięce marynowane w ziołach i musztardzie to przepis na pyszny, zdrowy i szybki obiad. Tak, to możliwe :)

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

JagniÄ™cina ma szereg wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych (m.in.kwas linolowy, który obniża poziom tzw. zÅ‚ego cholesterolu we krwi; kwasy orotowe, które spowalniajÄ… proces starzenia; witaminy z grupy B) wiÄ™c grzechem jest dodatkowe potraktowanie jej solÄ… (której spożywamy w nadmiarze, może powodować zatrzymanie wody w organizmie objawiajÄ…ce siÄ™ opuchliznami, wzrostem ciÅ›nienia tÄ™tniczego krwi). Dlatego gorÄ…co Was zachÄ™cam do przyÅ‚Ä…czenia siÄ™ do akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli.

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kotlety jagniÄ™ce z kostkÄ…
  • 1 Å‚yżeczka musztardy dijon
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • 1 Å‚yżeczka posiekanych Å›wieżych ziół (rozmaryn i miÄ™ta)
  • 1 zÄ…bek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę lekko rozbij tłuczkiem.
  2. Pokrój drobno ząbek czosnku (ale nie przeciskaj go przez praskę, tylko pokrój :).
  3. Wymieszaj razem oliwę z musztardą, pokrojonym czosnkiem, miętą i rozmarynem.
  4. Posmaruj dokładnie kotlety jagnięce marynatą i odstaw na pół godziny.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Na rozgrzanej patelni obsmaż kotlety jagnięce z każdej strony, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego (nasmarowanego olejem).
  7. Piecz w piekarniku jagnięcinę przez 12 minut.

Zobaczcie również inne nasze przepisy w ramach akcji Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli:

Jagnięcina z ziołami i musztardą, bez dodatku soli


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Arkadiusz says:

    Witam ! Jagnięcina z ziołami przedstawia się bardzo smacznie, z pewnością wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni ! Ja bardzo często dodaję do potraw mięsnych jak i sałatek musztardy Develey: bawarska, ziołowa, słodka, dijon lub miodowa ! Polecam i pozdrawiam serdecznie.