Wracam chętnie do kaszy jaglanej, bo zdrowa, sycąca i dobra. Oczywiście, jeśli jest ciekawie  zrobiona. W pudding zamieniłam ją po raz pierwszy i cieszę się z tej kuchennej kreacji. Kasza w takiej postaci ma dwa oblicza, może być podana na rozpoczęcie dnia, jako energetyczne śniadanie, można serwować ją na podwieczorek. Deser wpisuje się w trend, który o uszy i kulinarny nos obija mi się natrętnie bez przerwy, czyli dietę bezglutenową. Wprawdzie to czysty przypadek, ale jeśli  ktoś szuka inspiracji, oto ona.

pudding z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to najlepszy przyjaciel naszego organizmu. Nie uczula i świetnie radzi sobie z infekcjami typu katar czy kaszel, bo skutecznie walczy ze śluzem. Nie jest kapryśna. więc lubi i słodkie i słone dodatki. Do tego puddingu śmiało można dodać inne letnie owoce. Myślę, że zamiast banana dobre będą również śliwki, a borówki można zamienić na maliny albo brzoskwinie. Eksperymentujcie i cieszcie się dobrodziejstwem jaglanki.

pudding z kaszy jaglanej

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • pół szklanki soku jabłkowego lub 3-4 łyżki musu jabłkowego
  • banan
  • pół szklanki borówek
  • listki stewii do dekoracji
  • łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
  • odrobina cukru muskavado – opcjonalnie

Kaszę wypłukać, osuszyć i uprażyć na rozgrzanej patelni. Gdy nabierze lekko złotego koloru, nieco przestudzić. W tym czasie zagotować wodę. Do gotującej wsypać kaszę i dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu aż do miękkości, cały czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie ugotowana, zdjąć z ognia i odstawić, by odpoczęła. Potem przełożyć do większego naczynia, dodać pokrojonego banana, sok jabłkowy lub mus oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do mieszczek lub szklanek, oprószyć cukrem, na wierzch wyłożyć borówki, udekorować listkiem stewii.

pudding z kaszy jaglanej

Pudding dobry jest zarówno ciepły, zaraz po przyrządzeniu, jak i schłodzony w lodówce.

pudding z kaszy jaglanej

Ten deser można podawać mały dzieciom, nawet niemowlakom, które oczywiście jedzą już i tolerują kasze.

pudding z kaszy jaglanej

 


DeseryPrzepisyPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Mortycja says:

    Właśnie sobie zrobiłam, ale dałam pół na pół mleka kokosowego (a raczej wodę z tego mleka, bo tę twardą część zostawiłam sobie na ciasto) i sojowego waniliowego. Pyszne :)