Zielone koktajle to prawdziwa bomba witaminowa. Nie korzystam z gotowym przepisów, a z owoców i warzyw, które mam akurat pod ręką. Głównym składnikiem jest zawsze coś zielonego (o idei zielonych koktajli pisałam więcej tu) i owoce. Udało mi się zarazić tymi zdrowymi koktajlami kilku przyjaciół :) Przygotowanie trwa naprawdę chwilę.
Smak jest zadziwiająco dobry, mało warzywny, więc tym bardziej zachęcam Was do spróbowania :)
Tym razem w składzie natka pietruszki (od pani z ziołami z targu przy Młynach koło Korony we Wrocławiu), antonówka (możecie użyć innego winnego jabłka), melon oraz sok z cytryny.
Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 melona Galia
- 1 jabłko
- 750ml wody
- opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj aż otrzymasz gładki koktajl.
- Koktajl z pietruszki i melona możesz dosłodzić do smaku ksylitolem.