
ÅosoÅ› wÄ™dzony nadziewany kremowym serkiem to przykÅ‚ad finger food, porcji na raz do rÄ™ki i na raz do buzi. Taka przekÄ…ska Å›wietnie sprawdzi siÄ™ na imprezach, to przepis na Sylwestra czy zbliżajÄ…ce siÄ™ Andrzejki :) Połączenie wÄ™dzonego Å‚ososia z kremowym serkiem należy do moich ulubionych zestawieÅ„, a wÅ›ród wszystkich serów numerem jeden sÄ… dla mnie kozie sery. Dlatego tym bardziej ta przystawka przypadÅ‚a mi do gustu :)
ÅosoÅ› wÄ™dzony nadziewany kozim serkiem to kolejny nasz przepis w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Od kilku miesiÄ™cy staramy siÄ™ ograniczać sól i nawet nam to wychodzi :) PrzeciÄ™tnie spożywa siÄ™ kilkakrotnie wiÄ™cej soli, niż potrzebuje nasz organizm. WystarczajÄ…cÄ… ilość soli przyjmujemy w pokarmach, dlatego lepiej unikać dosalania. W tym przepisie wystarczajÄ…co sÅ‚ony jest Å‚osoÅ› i ser -nie ma potrzeby dodawać jej wiÄ™cej :)
Zobaczcie pozostaÅ‚e nasze przepisy w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 100g kremowego serka koziego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- 4 plastry sera koziego
- Å›wieże zioÅ‚a do dekoracji – u mnie ruta
Sposób przygotowania:
- Silikonową foremkę do mini mufinek wyłóż folią spożywcza (czyli każde wgłębienie wyłóż kawałkiem folii tak, aby wystawały brzegi).
- Åososia pokrój na plastry i wyłóż nimi foremki (najlepiej, jak plastry Å‚ososia sÄ… dÅ‚uższe i wystajÄ… na zewnÄ…trz).
- Kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną szałwią i wypełnij nim wgłębienia w foremce, dociskając łyżeczką (aby nie było pustych przestrzeni).
- Zawiń brzegi wystającego łososia do środka, a następnie zawiń tak wystająca folię. Foremkę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Za pomocą kieliszka (lub filiżanki do espresso) wytnij z plastrów serka koziego okręgi o średnicy nieco większej niż średnica otworu w foremce do mini mufinek.
- Ostrożnie wyciągnij łososia z foremek (razem z folią spożywczą), odwiń z folii i umieść na krążkach z sera koziego.
- Na wierzchu każdej babeczki z łososia ułóż gałązkę ruty lub świeżego koperku.
2 komentarze
Piotrek says:
Przepis mistrzostwo świata :)
Joanna says:
genialne!
wyglÄ…da niesamowicie! :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/