Łosoś wędzony nadziewany serkiem

Łosoś wędzony nadziewany kremowym serkiem to przykład finger food, porcji na raz do ręki i na raz do buzi. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na imprezach, to przepis na Sylwestra czy zbliżające się Andrzejki :) Połączenie wędzonego łososia z kremowym serkiem należy do moich ulubionych zestawień, a wśród wszystkich serów numerem jeden są dla mnie kozie sery. Dlatego tym bardziej ta przystawka przypadła mi do gustu :)

Łosoś wędzony nadziewany serkiem

Łosoś wędzony nadziewany kozim serkiem to kolejny nasz przepis w ramach akcji Cisowianki Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Od kilku miesięcy staramy się ograniczać sól i nawet nam to wychodzi :) Przeciętnie spożywa się kilkakrotnie więcej soli, niż potrzebuje nasz organizm. Wystarczającą ilość soli przyjmujemy w pokarmach, dlatego lepiej unikać dosalania. W tym przepisie wystarczająco słony jest łosoś i ser -nie ma potrzeby dodawać jej więcej :)

Zobaczcie pozostałe nasze przepisy w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Łosoś wędzony nadziewany serkiemSkładniki (na 16 sztuk):

  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 100g kremowego serka koziego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • 4 plastry sera koziego
  • świeże zioła do dekoracji – u mnie ruta

Sposób przygotowania:

  1. Silikonową foremkę do mini mufinek wyłóż folią spożywcza (czyli każde wgłębienie wyłóż kawałkiem folii tak, aby wystawały brzegi).
  2. Łososia pokrój na plastry i wyłóż nimi foremki (najlepiej, jak plastry łososia są dłuższe i wystają na zewnątrz).
  3. Kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną szałwią i wypełnij nim wgłębienia w foremce, dociskając łyżeczką (aby nie było pustych przestrzeni).
  4. Zawiń brzegi wystającego łososia do środka, a następnie zawiń tak wystająca folię. Foremkę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Za pomocą kieliszka (lub filiżanki do espresso) wytnij z plastrów serka koziego okręgi o średnicy nieco większej niż średnica otworu w foremce do mini mufinek.
  6. Ostrożnie wyciągnij łososia z foremek (razem z folią spożywczą), odwiń z folii i umieść na krążkach z sera koziego.
  7. Na wierzchu każdej babeczki z łososia ułóż gałązkę ruty lub świeżego koperku.

Łosoś wędzony nadziewany serkiem

Łosoś wędzony nadziewany serkiem


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Odpowiedz na „JoannaAnuluj pisanie odpowiedzi