Rubinowy oszałamiający oko kolor i absolutnie niepowtarzalny smak. To najkrótsza i najbardziej obiektywna recenzja dotycząca tej tarty. Buraki ubrane w inne szaty niż te z barszczu albo surówki będącej jedynie dodatkiem w daniu głównym. Tu rolę dostały pierwszoplanową i z zadania wywiązały się znakomicie. Bez kompleksów znoszą sąsiedztwo wykwintnego koziego sera. Tymianek też im odpowiada, więc całość do rozsmakowania.
Nasz blog od kilku miesięcy rozsmakowuje się w daniach bez soli. Razem z Cisowianką uczestniczymy aktywnie w akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli . Im dłużej ta przygoda trwa, tym więcej odkryć na naszym kulinarnym koncie. I autentycznego przekonania, że bez soli też smakuje. I to jak:) Wyraziściej przede wszystkim, bo gdy sól nie dominuje, to nie ma na naszych talerzach zakłóceń, a jest miejsce na dostrzeżenie całej palety innych smakowych barw. W tej tarcie poznacie zupełnie inny odcień buraków. Dominuje w słodycz nieporównywalna z niczym. Kozi ser w składzie ma sól, więc grzechem byłoby dokładanie kolejnej porcji. I tak, my Polacy, solimy zdecydowanie za dużo. Z tą tartą przekonacie się, że zupełnie niepotrzebnie:) Jej niczego nie brakuje. Jest po prostu perfekcyjna:)
Składniki
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 110 g masła zimnego
- żółtko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
nadzienie:
- 4-5 podłużnych buraków
- kilka plasterków sera koziego ( najlepszy w roladzie)
- garść świeżego tymianku
- 3-4 plastry wędzonego łososia
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18 %
- pieprz
Ciasto:
Mąkę zagnieść z masłem. Trzeba to zrobić szybko, tylko do połączenia składników, dzięki temu tarta będzie miękka i krucha. W połączonych składnikach zrobić wgłębienie, dodać żółtko i śmietanę. Wymieszać z ciastem i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować. Tartę nakłóć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na papier wysypać suchy ryż lub fasolę ( do obciążenia, dzięki temu tarta się nie wybrzuszy). Tak przygotowaną wwłożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Buraki oczyścić, zawinąć w folię (każdego osobno), wszystkie wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika buraki odwinąć z foli i ostudzić. Zimne obrać i pokroić w plasterki – najwygodniej zrobić to obieraczką do warzyw – ciąć wzdłuż. Na upieczonym spodzie tarty układać plasterki buraków zawinięte w różyczki. W środek każdej z różyczek włożyć plaster koziego sera i łososia. Jajka rozbełtać, wymieszać z tymiankiem, pieprzem i śmietaną. Powstałą masą zalać buraki z serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać około 25 minut.
Tarta najlepiej smakuje gorąca, ser jest miękki i kremowy. Można ją zrobić także w mniejszych foremkach.
Więcej naszych propozycji na dania bez soli szukajcie w akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli.
2 komentarze
noemi says:
Witam
Mam pytanie o to gdzie w tej tarcie jest łosoś? W tytule jest trt z łososiem a w składzie i opisie go brak.
Sylwia says:
Zniknął niepostrzeżenie:( Ale już naprawiłam błąd i wrócił na miejsce w opisie i składnikach. Dziękuję za czujność. Pozdrawiam:)