Rubinowy oszałamiający oko kolor i absolutnie niepowtarzalny smak. To najkrótsza i najbardziej obiektywna recenzja dotycząca tej tarty. Buraki ubrane w inne szaty niż te z barszczu albo surówki będącej jedynie dodatkiem w daniu głównym. Tu rolę dostały pierwszoplanową i z zadania wywiązały się znakomicie. Bez kompleksów znoszą sąsiedztwo wykwintnego koziego sera. Tymianek też im odpowiada, więc całość do rozsmakowania.

tarta z buraków

Nasz blog od kilku miesiÄ™cy rozsmakowuje siÄ™ w daniach bez soli. Razem z CisowiankÄ… uczestniczymy aktywnie w akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli . Im dÅ‚użej ta przygoda trwa, tym wiÄ™cej odkryć na naszym kulinarnym koncie. I autentycznego przekonania, że bez soli też smakuje. I to jak:) WyraziÅ›ciej przede wszystkim, bo gdy sól nie dominuje, to nie ma na naszych talerzach zakłóceÅ„, a jest miejsce na dostrzeżenie caÅ‚ej palety innych smakowych barw. W tej tarcie poznacie zupeÅ‚nie inny odcieÅ„ buraków. Dominuje w  sÅ‚odycz nieporównywalna z niczym. Kozi ser w skÅ‚adzie ma sól, wiÄ™c grzechem byÅ‚oby dokÅ‚adanie kolejnej porcji. I tak, my Polacy, solimy zdecydowanie za dużo. Z tÄ… tartÄ… przekonacie siÄ™, że zupeÅ‚nie niepotrzebnie:) Jej niczego nie brakuje. Jest po prostu perfekcyjna:)

tarta z burakami

 

Składniki

ciasto:

  • 2,5 szklanki mÄ…ki
  • 110 g masÅ‚a zimnego
  • żółtko
  • 2 Å‚yżki Å›mietany kwaÅ›nej

nadzienie:

  • 4-5 podÅ‚użnych buraków
  • kilka plasterków sera koziego ( najlepszy w roladzie)
  • garść Å›wieżego tymianku
  • 3-4 plastry wÄ™dzonego Å‚ososia
  • 2 jajka
  • 250 ml Å›mietany 18 %
  • pieprz

Ciasto:

Mąkę zagnieść z masłem. Trzeba to zrobić szybko, tylko do połączenia składników, dzięki temu tarta będzie miękka i krucha. W połączonych składnikach zrobić wgłębienie, dodać żółtko i śmietanę. Wymieszać z ciastem i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować. Tartę nakłóć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na papier wysypać suchy ryż lub fasolę ( do obciążenia, dzięki temu tarta się nie wybrzuszy). Tak przygotowaną wwłożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Buraki oczyÅ›cić, zawinąć w foliÄ™ (każdego osobno), wszystkie wyÅ‚ożyć na blaszkÄ™, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 1,5 godziny. Po wyjÄ™ciu z piekarnika buraki odwinąć z foli i ostudzić. Zimne obrać i pokroić w plasterki – najwygodniej zrobić to obieraczkÄ… do warzyw – ciąć wzdÅ‚uż. Na upieczonym spodzie tarty ukÅ‚adać plasterki buraków zawiniÄ™te w różyczki. W Å›rodek każdej z różyczek wÅ‚ożyć plaster koziego sera i Å‚ososia. Jajka rozbeÅ‚tać, wymieszać z tymiankiem, pieprzem i Å›mietanÄ…. Powstałą masÄ… zalać buraki z serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać okoÅ‚o 25 minut.

tarta z burakami

Tarta najlepiej smakuje gorąca, ser jest miękki i kremowy. Można ją zrobić także w mniejszych foremkach.

tarta z buraków WiÄ™cej naszych propozycji na dania bez soli szukajcie w akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli.


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPolecamy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

    • Sylwia says:

      Zniknął niepostrzeżenie:( Ale już naprawiłam błąd i wrócił na miejsce w opisie i składnikach. Dziękuję za czujność. Pozdrawiam:)