
Jesienny smak. Hardego chilli i drażniącego język prażonego, ucieranego w moździerzu rzymskiego kuminu. Esencjonalny sos,w którym pławią się dumnie niezgrabne drobiowe pulpety. Otoczone kolendrą, urzeczywistniają marzenie o późnym domowym obiedzie,  na który biegnie się omijając kałuże i walcząc z kroplami deszczu upadającymi złośliwie na nowe buty. Pulpety z indyka za to w swojej kąpieli odnajdują się podekscytowane.
Pasuje im ten sos i brak dodatku soli. SpodziewanÄ… pustkÄ™ wypeÅ‚niajÄ… przyprawy, szczególnie wspomniany już kumin robi tu kolosalne wrażenie. Przy finale wywiera na podniebieniu taki niepokój, że to koniec, pożegnanie, a przecież chciaÅ‚oby siÄ™ jeszcze i jeszcze, wiÄ™c powrót do garnka może być nieunikniony. Żądana repeta to oczywisty komplement i powód, by pulpety z indyka włączyć do propozycji przepisów akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Udaje siÄ™ sól pomijać bez trudu, jeÅ›li jej brak wynagradzajÄ… takie silne przyprawowe osobowoÅ›ci, jak ostra papryka czy aromatyczna kolendra. Koniecznie Å›wieża, koniecznie dużo. Sypcie niÄ… bogato, niech listki integrujÄ… siÄ™ z miÄ™sem, a Wam wyostrza siÄ™ smak. Bez soli to zupeÅ‚nie inne doznanie:) JeÅ›li komuÅ› eksperyment siÄ™ spodoba, testujcie pozostaÅ‚e nasze przepisy z gotowania bez soli.
Składniki:
- pół kilo zmielonej piersi indyka
- 4 łyżki kuminu rzymskiego
- spory pęczek świeżej kolendry
- papryczka chilli
- szczypta pieprzu
- 6 pomidorów
- oliwa
- 2 zÄ…bki czosnku
- cebula szalotka
- sok i skórka z cytryny
- mąka do obtoczenia mięsa
- zimna woda
Na rozgrzanej patelni uprażyć kumin. CiepÅ‚y rozdrobnić w moździerzu. PoÅ‚owÄ™ kuminu wsypać do miÄ™sa. Dodać poÅ‚owÄ™ posiekanego chilli, rozdrobniony zÄ…bek czosnku, garść posiekanej kolendry i pieprz. Wymieszać dobrze, z miÄ™sa ulepić kulki wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego. KażdÄ… z nich obtoczyć w mÄ…ce. Nadmiar zsypać. W garnku rozgrzać oliwÄ™. Na gorÄ…cej obsmażyć wszystkie pulpeciki. Dodać posiekanÄ… cebulÄ™ i drugi zÄ…bek czosnku. Przesmażyć chwilÄ™, dodać pokrojone pomidory. Poczekać, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, aż puszczÄ… sok – okoÅ‚o 5 minut. Dodać resztÄ™ chilli, skórkÄ™ i sok z cytryny, pozostaÅ‚y kumin i tyle wody, by jedynie delikatnie przykryć pulpety. Gotować okoÅ‚o pół godziny, pamiÄ™tajÄ…c, by mieszać co kilka minut, inaczej pulpety mogÄ… przywierać do dna. Na koÅ„cu obficie posypać Å›wieżą kolendrÄ….
Pulpety dobrze smakują z kaszą lub ryżem. Można je też zabrać na wynos i odgrzać w pracy.