Odkąd zjadłam w Berlinie wegańską limonkowe ciasto z nerkowców i awokado, nie mogłam przestać myśleć o tym smaku. Niewiele myśląc wypróbowałam przepis Minimalist Baker. Pomimo, że nie ma tu awokado (nie miałam w domu ;)), smak jest pyszny. Mocno limonkowy, kremowy, rozpływający się w ustach.
Nie wymaga pieczenia (w oryginalnej wersji wymaga, ale ją zmieniłam ;) ) – to opcja również dla tych, którzy nie posiadają piekarnika :)
Dzięki dużej ilości limonki serniczki są orzeźwiające i lekkie w smaku.
Składniki (na 12 sztuk):
na spód:
- 100g ciastek owsianych (w wersji bezglutenowej pomiń spód lub użyj ciastek bezglutenowych lub zrób spód z mieszanki orzechów i daktyli)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
na masę limonkową:
- 1 szklanka nerkowców namoczonych na 4-6 godzin (lub na noc)
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (z puszki lub domowe mleko kokosowe)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
- 6 limonek (1 łyżka skórki, 1/2 szklanki soku)
- 1/3 szklanki syropu z agawy (w zależności od preferowanej słodyczy)
Sposób przygotowania:
- Nerkowce zalej wodą i namocz na co najmniej 4 godziny lub zostaw na noc. Po tym czasie odcedź nerkowce.
- Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
- Ciastka rozkrusz (albo malakserem albo włóż je do woreczka i przejedź kilka razy wałkiem), dolej olej kokosowy i wyrób ciasto
- Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie papilotek, wyrównaj spody szklanką (przyciśnij spód ciasteczkowy szklanką lub kieliszkiem). Wstaw formę na 30 minut do lodówki.
- Do blendera (najlepiej do kielichowego, możecie też użyć ręcznego, ja użyłam Zupowar Russell Hobbs) daj wszystkie składniki i zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej i gładkie konsystencji. Jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka, dolej więcej syropu z agawy.
- Rozlej masę do papilotek na schłodzone spody ciasteczkowe. Wierzch posyp odrobiną skórki z limonki.
- Włóż foremkę na muffinki do zamrażarki na 2-4 godziny.
- Podawaj po 10-15 minutach po wyciągnięciu z zamrażarki.
- W zamrażarce serniczki limonkowe mogą być do 2 tygodni, ale wątpię, aby komuś tyle wytrwały :)
3 komentarze
Horeca-service says:
Świetny przepis dla wszystkich nieposiadających piekarnika. Serniczki są przepyszne, świetny pomysł na słodką przekąskę w czasie domowych imprez.
gin says:
Cudowny deser :) Przywodzi na myśl egzotyczne wyspy :)
Tomasz Tomaszewski says:
Niesamowicie wyglądają te serniczki :) Na pewno wypróbuję