Limonkowe mini serniczki z nerkowców

Odkąd zjadłam w Berlinie wegańską limonkowe ciasto z nerkowców i awokado, nie mogłam przestać myśleć o tym smaku. Niewiele myśląc wypróbowałam przepis Minimalist Baker. Pomimo, że nie ma tu awokado (nie miałam w domu ;)), smak jest pyszny. Mocno limonkowy, kremowy, rozpływający się w ustach.

Nie wymaga pieczenia (w oryginalnej wersji wymaga, ale ją zmieniłam ;) ) – to opcja również dla tych, którzy nie posiadają piekarnika :)

limonkowe mini serniczki z nerkowców

Dzięki dużej ilości limonki serniczki są orzeźwiające i lekkie w smaku.

Limonkowe mini serniczki z nerkowców

Składniki (na 12 sztuk):

na spód:

  • 100g ciastek owsianych (w wersji bezglutenowej pomiń spód lub użyj ciastek bezglutenowych lub zrób spód z mieszanki orzechów i daktyli)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

na masę limonkową:

  • 1 szklanka nerkowców  namoczonych na 4-6 godzin (lub na noc)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (z puszki lub domowe mleko kokosowe)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
  • 6 limonek  (1 łyżka skórki, 1/2 szklanki soku)
  • 1/3 szklanki syropu  z agawy (w zależności od preferowanej słodyczy)

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce zalej wodą i namocz na co najmniej 4 godziny lub zostaw na noc. Po tym czasie odcedź nerkowce.
  2. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
  3. Ciastka rozkrusz (albo malakserem albo włóż je do woreczka i przejedź kilka razy wałkiem), dolej olej kokosowy i wyrób ciasto
  4. Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie papilotek, wyrównaj spody szklanką (przyciśnij spód ciasteczkowy szklanką lub kieliszkiem). Wstaw formę na 30 minut do lodówki.
  5. Do blendera (najlepiej do kielichowego, możecie też użyć ręcznego, ja użyłam Zupowar  Russell Hobbs) daj wszystkie składniki i zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej i gładkie konsystencji. Jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka, dolej więcej syropu z agawy.
  6. Rozlej masę do papilotek na schłodzone spody ciasteczkowe. Wierzch posyp odrobiną skórki z limonki.
  7. Włóż foremkę na muffinki do zamrażarki na 2-4 godziny.
  8. Podawaj po 10-15 minutach po wyciągnięciu z zamrażarki.
  9. W zamrażarce serniczki limonkowe mogą być do 2 tygodni, ale wątpię, aby komuś tyle wytrwały :)

limonkowe mini serniczki z nerkowców

limonkowe mini serniczki z nerkowców

limonkowe mini serniczki z nerkowców

Limonkowe mini serniczki z nerkowców

 


CiastaDeseryPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze