
Klasyka. PÄ…czki z konfiturÄ… i lukrem. Puszyste, rumiane, sÅ‚odkoÅ›ciÄ… przeszywajÄ…ce na wskroÅ›. DebiutowaÅ‚am z nimi w zeszÅ‚ym roku, zaraz po porodzie, niesiona adrenalinÄ… chyba. Bo jakże inaczej chciaÅ‚oby mi siÄ™ wstawać o Å›wicie, wyrabiać to ciasto drożdżowe, pod Å›ciereczkÄ… skrywać i patrzeć ciekawie, jak roÅ›nie znienacka. PÄ…czki bowiem wymagajÄ… i czasu cierpliwoÅ›ci. WyrozumiaÅ‚oÅ›ci zresztÄ… też, bo najlepsze sÄ… te najÅ›wieższe. Warto siÄ™ zaangażować – domowe pÄ…czki nie majÄ… sobie równych:)Bez wÄ…tpienia!
Przepisów na klasyczne pÄ…czki idealne wiele. Moje sÄ… niewielkie, bo tak lubiÄ™. Ale czy trzeba je smażyć na smalcu, dodać ziemniaki, sporo spirytusu – na odwagÄ™ czy do ciasta?:), jeÅ›li konfitura, to tylko różana, nadziewamy przed lub po smażeniu i tak dalej…Nie bÄ™dÄ™ siÄ™ spierać, polecam z peÅ‚nÄ… odpowiedzialnoÅ›ciÄ… sprawdzonÄ… dobrÄ… recepturÄ™. JeÅ›li jÄ… wykorzystacie, dajcie znać, jak Wam siÄ™ te pÄ…czki udaÅ‚y!
JeÅ›li nie pÄ…czki klasyczne – to może faworki albo amerykaÅ„skie doughnuts czy angielskie z serem? Mamy też bÅ‚yskawiczne oponki i eklery. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj.
Składniki:
zaczyn z drożdży:
- 6 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki mleka – letniego
- 2 łyżki mąki
ciasto:
- 3 szklanki mÄ…ki
- 2/3 szklanki mleka – letniego
- 8 dag stopionego masła
- 5 żółtek
- jajko
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu z wanilli
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- konfitura do nadzienia – użyÅ‚am wiÅ›niowej
- 2-3 kostki smalcu do smażenia
lukier:
- 1/2Â szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Najpierw przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa musi co najmniej podwoić objętość. Będzie to oznaczało, że drożdże pracują.
Gdy zaczyn bÄ™dzie gotowy, można robić ciasto. Do garnka wlać żółtka i jajko oraz cukier i ekstrat waniliowy, sól, wymieszać, a nastÄ™pnie podgrzewać na niewielkim ogniu, ciÄ…gle mieszajÄ…c, tak by masa zrobiÅ‚a siÄ™ dość pulchna. Gdy osiÄ…gnie takÄ… konsystencjÄ™, trzeba zdjąć z ognia, przelać do miski, przestudzić i ponownie energicznie wymieszać. Do chÅ‚odnej masy wsypać mÄ…kÄ™, wlać mleko i wyroÅ›niÄ™ty drożdżowy zaczyn. Wymieszać dokÅ‚adnie, a potem wyrabiać ciasto – dość dÅ‚ugo – co najmniej przez kwadrans ( można w robocie kuchennym) Na koniec dodać pÅ‚ynne masÅ‚o, znowu wyrobić do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od Å›cian miski. Na koÅ„cu dodać spirytus i wmieszać go do ciasta. Gotowe elastyczne ciasto oprószyć mÄ…kÄ…, przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić w ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia na okoÅ‚o 1, 5 godziny.
Z wyroÅ›niÄ™tego ciasta trzeba odrywać niewielkie kawaÅ‚ki ( ja robiÅ‚am dość maÅ‚e pÄ…czki, takie wielkoÅ›ci poÅ‚owy sklepowego), z porcji uformować placuszek, do Å›rodka wÅ‚ożyć Å‚yżeczkÄ™ konfitury – daÅ‚am wiÅ›niowÄ… – zlepić od spodu i zlepieniem ukÅ‚adać na oprószonym mÄ…kÄ… talerzu czy desce. Gotowe pÄ…czki przykryć i odstawić na 30 minut.
W garnku rozgrzać smalec – jest gotowy, gdy wrzucony kawaÅ‚ek chleba odskakuje i szybko siÄ™ przypieka. Do gorÄ…cego smalcu wkÅ‚adać po kilka pÄ…czków, zapewniajÄ…c im swobodÄ™, tak by siÄ™ nie sklejaÅ‚y. Smażyć do zarumienienia z obu stron. OdsÄ…czyć na papierowym rÄ™czniku.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Lekko przestudzone pączki polać lukrem.
Wykorzystałam przepis z moimi modyfikacjami z ubiegłorocznego lutowego magazynu Moje Gotowanie.
2 komentarze
Konczi i Szpileczka says:
Bardzo fajne pąkale Ci wyszły
ilovebakepl says:
piekne pączuszki i świetne kolory fotek :)