Mam w domu karnawał past. Mąż dąży do ideału w kwestii hummusu,ciecierzyca więc cierpliwie moczy się codziennie, a potem gotowana trafia w ostrza blendera. Sukces jawi się na horyzoncie, domowy hummus zaczyna robić konkurencję temu z ulubionych barów. Jest dobrze i zdrowo, a żeby nie było nudno, orzechowy smak ciecierzycy łamiemy bakłażanem. Nie w duecie, bo bakłażan ma swoją historię.

pasta z bakłażana

Najpierw trzeba go upiec. Odda w zamian całe swe bogactwo. Pasta jest wyrazista, z cytrynowym twistem i ostrością papryki. Do grzanki, na kanapkę z wędliną albo bez kombinowania, do podjadania z miseczki:)

pasta z bakłażana

Składniki:

  • bakłażan
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
  • 2 łyżeczki natki kolendry – opcjonalnie pietruszki
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • pół ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Bakłażana przekroić na pół, położyć na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut, do miękkości. Po upieczeniu wystudzić. Kumin rzymski uprażyć na suchej patelni, a później ciepły rozdrobnić w moździerzu. Z chłodnego bakłażana wyjąć miąższ i  zblendować go z oliwą,kuminem, czosnkiem, papryką i natką kolendry. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą.

pasta z bakłażana


PrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected