
LekkoÅ›ci, Å›wieżoÅ›ci, energii – pakiet tego, czego zimÄ… brakuje, dostarczam w postaci tej saÅ‚atki. Jakże ja jÄ… lubiÄ™. Na Å›niadanie albo obiad. Ma w sobie coÅ› pozytywnego, może dziÄ™ki owocom obietnicÄ™ wiosny? Przecież to już niebawem. Zanim stanie w drzwiach z tÄ… całą swojÄ… soczystoÅ›ciÄ…, torbÄ… wypeÅ‚nionÄ… po brzegi nowalijkami, szukam witamin wÅ›ród tego, co dostÄ™pne. Granaty widzÄ™ już w prawie każdym sklepie, coraz mocniej sÄ… doceniane. Na ostatniej imprezie, którÄ… przygotowywaÅ‚am uznaÅ‚am, że sponsorem menu byÅ‚ granat wÅ‚aÅ›nie. ZupeÅ‚nie nieprzewidywalnie znalazÅ‚ swoje miejsce w torcie, czekoladowej tarcie, dipach i saÅ‚atce. Tej oczywiÅ›cie, którÄ… dziÅ› proponujÄ™:)
Rukola lubi owoce, bo potrafią okiełznać jej cierpki temperament. Granat dobrze się z nią rozumie, bo oddaje jej bez oczekiwań całą swą słodycz. Do tego soczyste pomarańcze i nieco sera. Jeśli jeszcze nie jesteście w kuchni, będę zawiedziona:)
Składniki:
- opakowanie rukoli
- granat
- 2 pomarańcze
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- kawałek parmezanu albo ostrego sera pleśniowego
- 1/3 szklanki oliwy
- łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
Rukolę umyć, z granatu wydłubać pestki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Z drugiej wycisnąć sok, wymieszać go z oliwą, czarnuszką, odrobiną soli i pieprzu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Rukolę wymieszać z pestkami granatu i pomarańczą. Przełożyć do miski, polać sosem z oliwy i pomarańczy, oprószyć parmezanem i płatkami migdałów.
2 komentarze
foodmania says:
świetna sałatka, zapowiada się bardzo apetycznie!
ddora82 says:
jaka wspaniała mieszanka, granat to magiczny owoc ale dość drogi w Polsce, ale coś za coś bo rewelacyjnie komponuje się w sałatkach. W tym wydaniu myślę, że sprawdził by się ddoatkowo delikatny dressing jogurtowy