LekkoÅ›ci, Å›wieżoÅ›ci, energii – pakiet tego, czego zimÄ… brakuje, dostarczam w postaci tej saÅ‚atki. Jakże ja jÄ… lubiÄ™. Na Å›niadanie albo obiad. Ma w sobie coÅ› pozytywnego, może dziÄ™ki owocom obietnicÄ™ wiosny? Przecież to już niebawem. Zanim stanie w drzwiach z tÄ… caÅ‚Ä… swojÄ… soczystoÅ›ciÄ…, torbÄ… wypeÅ‚nionÄ… po brzegi nowalijkami, szukam witamin wÅ›ród tego, co dostÄ™pne. Granaty widzÄ™ już w prawie każdym sklepie, coraz mocniej sÄ… doceniane. Na ostatniej imprezie, którÄ… przygotowywaÅ‚am uznaÅ‚am, że sponsorem menu byÅ‚ granat wÅ‚aÅ›nie. ZupeÅ‚nie nieprzewidywalnie znalazÅ‚ swoje miejsce w torcie, czekoladowej tarcie, dipach i saÅ‚atce. Tej oczywiÅ›cie, którÄ… dziÅ› proponujÄ™:)

sałata z rukoli

Rukola lubi owoce, bo potrafią okiełznać jej cierpki temperament. Granat dobrze się  z nią rozumie, bo oddaje jej bez oczekiwań całą swą słodycz. Do tego soczyste pomarańcze i nieco sera. Jeśli jeszcze nie jesteście w kuchni, będę  zawiedziona:)

sałatka z rukolą i garnatem

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • granat
  • 2 pomaraÅ„cze
  • 1/3 szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • kawaÅ‚ek parmezanu albo ostrego sera pleÅ›niowego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Å‚yżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz

Rukolę umyć, z granatu wydłubać pestki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Z drugiej wycisnąć sok, wymieszać go z oliwą, czarnuszką, odrobiną soli i pieprzu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Rukolę wymieszać z pestkami granatu i pomarańczą. Przełożyć do miski, polać sosem z oliwy i pomarańczy, oprószyć parmezanem i płatkami migdałów.

sałatka z rukolą i granatem

 


PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. ddora82 says:

    jaka wspaniała mieszanka, granat to magiczny owoc ale dość drogi w Polsce, ale coś za coś bo rewelacyjnie komponuje się w sałatkach. W tym wydaniu myślę, że sprawdził by się ddoatkowo delikatny dressing jogurtowy