
Niepozorne i skromne w swej prostocie. Czerpiące z czerwcowych owoców. Zwyczajne ucierane ciasto, bez fanaberii, cierpliwego odmierzania. Truskawek dałam na oko, rabarbaru ciut mniej, żeby za kwaśno nie było. Czasem tego mi najbardziej trzeba. Słodyczy niewyszukanej. Takiej nieprzekombinowanej. Za to mocno sezonowej. Warto te dostępne od ręki dary natury wykorzystywać .
Ciasto popijane herbatą z różą pachnie domowo. Zapewnia dobry nastrój i spełnia kapryśne zachcianki. Lubię je nawet następnego dnia, przy porannej kawie. Budzi przyjemnie, tym swoim owocowym smakiem. Zachęcam do przekonania się :)
Składniki:
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 2 szklanki truskawek
- 2-3 łodygi rabarbaru
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać do mÄ…ki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksować albo energicznie wymieszać widelcem. Na koÅ„cu dodać olej. Ponownie zmiksować ( wymieszać) do połączenia skÅ‚adników. Owoce pokroić drobno. Wymieszać z buÅ‚kÄ… tartÄ…. Ciasto przelać do formy standardowej (24×28 lub tortownicy 24-26 cm, na zdjÄ™ciach mniejsza, bo piekÅ‚am na wynos – w kilku formach:)) wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 35-40 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
3 komentarze
Newnails says:
Oj, wyglÄ…da przeobłędnie. Kocham takie „proste” wypieki, zawsze siÄ™ sprawdzajÄ…, smakiem przypominajÄ… dzieciÅ„stwo i rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach. Mmmm..
gin says:
Uwielbiam takie ciasta, pachnÄ… i smakujÄ… domem :)
linealsystem says:
Åšwietna propozycja!