Nalewka z czerwonej porzeczki

W tym roku eksperymentuję z nalewkami chyba jeszcze bardziej niż zwykle. W sklepie patrzą już na mnie podejrzliwie, gdy kupuje kolejną butelkę spirytusu ;) Nalewki z czerwonej porzeczki nie planowałam (chciałam zrobić nalewkę malinowo-porzeczkową), ale po Waszych sugestiach na fb skusiłam się na nalewkę porzeczkową (Paulina – dziękuję za inspirację).

Zrobiłam ją na oko, nie dosładzając za bardzo. Wyszła obłędna w smaku. Co prawda musi jeszcze chwilę poleżakować, ale już teraz smakuje wybornie!

Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek ma przepiękną, rubinową barwę. po zlaniu jest klarowna, ale z czasem na pewno wytworzy się osad. W smaku jest lekka, delikatnie kwaśna, przepyszna!

Nalewka z czerwonej porzeczki

Składniki:

  • 0,7kg czerwonej porzeczki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5l wódki
  • 0,2l spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyj i osusz (możesz obrać z gałązek, ja częściowo zostawiłam).
  2. W dużym słoiku zasyp czerwone porzeczki cukrem, potrząśnij słoikiem, aby cukier wymieszał się z owocami.
  3. Przykryj słoik gazą (lub ręcznikiem papierowym) i postaw w słonecznym miejscu (np. na parapecie lub na balkonie) na 2 dni, aż porzeczki puszczą sok. Potrząsaj słoikiem 2-3 razy dziennie, aby cukier szybciej się rozpuścił
  4. Po 2 dniach zalej nalewkę alkoholem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 1,5 miesiąca.
  5. Po tym czasie zlej nalewkę do butelek, czerwoną porzeczkę odsącz na sicie (nie zapomnij pod spód dać garnka, do którego będzie ściekać nalewka), przełóż do słoika i dodawaj do deserów (np. do czekoladek, kruchych ciast) lub jako baza do sosów do mięs.
  6. Nalewka z czerwonej porzeczki jest dobra do picia po 3 miesiącach od butelkowania, ale im dłużej postoi, tym jest lepsza.
  7. Odstana nalewka może wymagać odfiltrowania (robi się z czasem trochę mętna).

Jak przefiltrować nalewkę?

Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.

Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek trafiła do kolekcji pozostałych nalewek tj:

Domowe nalewki

Zapisz

Zapisz


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected