
Nie wyobrażam sobie dnia bez Å›niadania. Nie przekonuje mnie argument, że ktoÅ› nie ma czasu, aby je przygotować. To podstawowy posiÅ‚ek, dziÄ™ki któremu nabieramy energii i siÅ‚y na caÅ‚y dzieÅ„. To Å›niadanie – kasza gryczana bez gotowania – robi siÄ™ prawie samo. Jest bÅ‚yskawiczne, za to bardzo bogate w biaÅ‚ko, zawarte zarówno w kaszy gryczanej (niepalonej), jak i w jogurcie. DziÄ™ki temu, to doskonaÅ‚a propozycja również dla najmÅ‚odszych. DziÄ™ki malinom, ta forma jogurtu naturalnego (bez zbÄ™dnych cukrów i aromatów), przypadnie każdemu do gustu.
Jogurt naturalny ze względu na dużą zawartość wapnia pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. 1 szklanka jogurtu pokrywa aż 1/3 (w przypadku dzieci to aż 1/2) dziennego zapotrzebowania na wapń. W jogurcie dodatkowo dostarczamy organizmowi białko, magnes i potas. Jogurt jest łatwo przyswajalny, podczas produkcji mikroorganizmy rozkładają laktozę na cukry proste, dzięki czemu jogurt jest bardziej strawny niż mleko.
Dlaczego jogurt naturalny? Gdyż dzięki temu mamy kontrolę nad tym, co jemy. Zamiast aromatów i barwników wystarczy dodać maliny, by poczuć smak lata o każdej porze roku (poza sezonem można użyć mrożonych malin). Zamiast cukru, użyjcie miodu lub ksylitolu.
Biała kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko, zawiera prawie 13% białka! jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów.W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. W połączeniu z jogurtem sprawia, że to śniadanie jest wysoko proteinowe.
Składniki (na 2 porcje):
- 60g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 180g jogurtu naturalnego (mały jogurt)
- 150g malin (mogą być mrożone)
- ew. do smaku miód lub ksylitol
- 2 łyżki owoców leśnych (mogą być mrożone, uprzednio rozmrożone)
Sposób przygotowania:
- Wieczorem zalej kaszÄ™ 150 – 250ml letniej wody i wlej sok z cytryny. Przykryj Å›ciereczkÄ… (lub gazÄ… lub rÄ™cznikiem papierowym) i zostaw na noc.
- Rano przepłucz na sitku kaszę (aż woda przestanie się pienić), a następnie odsącz.
- Jogurt zmiksuj malinami, ew. dosłodź do smaku miodem lub ksylitolem
- Wymieszaj kaszę z jogurtem malinowym i podawaj z ulubionymi owocami (u mnie jagody, jeżyny, truskawki)
2 komentarze
Iwona says:
Miksujemy sam jogurt, czy razem z kaszą? Na zdjęciu wygląda jakby wszystko razem było zmiksowane, a z opisu wynika co innego :-(
Agata says:
Dokładnie tak jak w opisie, czyli miksujemy jogurt z malinami i tylko mieszamy z kaszą.