
Nic nie zastąpi smaku domowego pieczywa. Pomimo, że moje nie są może doskonałe, rządzą się własnymi prawami, wyglądają raz lepiej, raz gorzej są nie do porównania z chlebem ze sklepu.
Z pieczeniem chleba eksperymentujÄ™. ChÄ™tnie siÄ™gam do domowej biblioteczki po receptury, na których po części bazujÄ™. NajwiÄ™cej inspiracji czerpiÄ™ z książki „Chleb. Domowa Piekarnia” Piotra Kucharskiego. Tak byÅ‚o i tym razem, kiedy chciaÅ‚am oprzeć siÄ™ na chlebie miodowym (zamiast miodu dajÄ™ syrop z agawy w znaczniej mniejszej iloÅ›ci). Nie wiem jak to możliwe, ale okazaÅ‚o siÄ™, że w domu nie miaÅ‚am siemienia lnianego! Niewiele myÅ›lÄ…c, daÅ‚am 4 Å‚yżki chia – nasion szaÅ‚wii hiszpaÅ„skiej bio (którÄ… zwykle wykorzystujÄ™ do deserów), pochodzÄ…ce ze sklepu SklepSmakosz.pl, kilka Å‚yżek sÅ‚onecznika, inne proporcje mÄ…ki i wyszedÅ‚ pyszny, zdrowy razowy chleb na zakwasie.
Przygotowanie chleba razowego jest dosyć czasochłonne, wymaga po prostu rozłożenia pracy w czasie. Pracy tu wiele nie ma, ale potrzeba czasu i spokoju :) Tak, spokój to podstawa. Kiedy robię go w nerwowej atmosferze, chleb niestety nie wychodzi najlepszy: albo nie wyrośnie, albo jest zbyt wilgotny, zawsze COŚ. Chleb niewątpliwie potrzebuje ciepła :)
Składniki:
wieczorem
- 60g zakwasu
- 200 g mąki żytniej razowej  typ 2000
- 180 ml wody
rano:
- 350 g zakwasu
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 600 ml letniej wody (filtrowanej, mineralnej lub przegotowanej)
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki nasion chia
- 4 łyżki słonecznika
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Wieczorem wymieszaj zakwas (doprowadzony wcześniej do temperatury pokojowej), mąkę i wodę. Przykryj ściereczką (lub folią spożywczą) i zostaw na noc. Przez noc powinna się z tego zrobić gąbczasta struktura.
- Rano wypłucz nasiona chia i zalej je szklanką wody. Odstaw na 30 minut.
- Odmierz 350 g powstałego zaczynu (resztę przełóż do słoiczka i wykorzystaj przy kolejnym pieczeniu), daj go do miski, dodaj nasiona chia z wodą oraz pozostałe składniki (2 rodzaje mąk, sól, słonecznik, syrop z agawy i pozostałą wodę).
- Wymieszaj ciasto (za pomocÄ… miksera – hakami lub drewnianÄ… Å‚yżkÄ…), przykryj foliÄ… i zostaw w ciepÅ‚ym miejscu na ok. 8 godzin.
- Przygotuj dużą keksówkę (lub dwie małe ok. 20cm), natłuść ją i obsyp płatkami owsianymi (niestety papier do pieczenia średnio się sprawdza przy wilgotnych chlebach). Silikonową szpatułą (lub zwilżonymi wodą dłońmi) przełóż ciasto do keksówki, przykryj folia spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na 2-4 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni, ciasto natnij w romby skalpelem lub żyletkÄ… (nóż siÄ™ do tego nie nadaje – jest za gruby).
- Nagrzany piekarnik spryskaj kilkakrotnie wodą (spryskiwaczem do kwiatków), aby naparować piekarnik, włóż keksówkę i piecz ok 40-45 minut.
- Chleb wyciągnij z piekarnika, wyciągnij z keksówki i studź na metalowej kratce (np. tej z piekarnika).