Chleb pszenno-żytni z otrębami na zakwasie

Na weekend polecam chleb na zakwasie.Tym razem chleb razowy z otrębami. Jest bardzo pożywny, zdrowy z dużą zawartością błonnika. Przepis inspirowany jest przepisem Liski (tak mam w swoich zapiskach w zeszycie), jednak nie wiem, jak bardzo odbiega od oryginału. Zwykle nastawiam zaczyn w piątek, by w sobotę mieć świeży chleb. Jeden bochenek konsumuję od razu, drugi zaś zamrażam, by zawsze mieć dobry chleb pod ręką :)

Chleb pszenno-żytni z otrębami na zakwasie

Jeśli polubicie pieczenie chlebów, proponuję również Wam upiec ten chleb razowy na zakwasie. Na początek proponuję zacząć od przygotowania zakwasu. . W przeciwieństwie do chleba pieczonego na drożdżach, chleb na zakwasie długo pozostaje świeży.

Składniki (na 2 duże keksówki):

zaczyn:

  • 1,5 szklanki zakwasu
  • 3,5 szklanki ciepłej wody mineralnej lub źródlanej
  • 50g otrębów żytnich
  • 50g otrębów pszennych
  • 50g otrębów owsianych

ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 2,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem (proponuję w piątek) wymieszaj wszystkie składniki zaczynu w dużej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Rano dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aż powstanie gęste, wilgotne ciasto.
  3. Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Keksówki przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce na ok.2-3 godziny, aż ciasto urośnie.
  4. Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
  5. Chleb przed pieczeniem posmaruj wodą, piekarnik spryskaj wodą, aby powstała para (zamiast tego możesz wrzucić kostki lodu).
  6. Piecz przez 30 minut w 210 stopniach a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.

 

Chleb pszenno-żytni z otrębami na zakwasie

 


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Gospocha says:

    Chleb przecudny. Przepis prosty w wykonaniu, niewyszukany. Mam zamiar upiec ten chlebek. Mam jedno pytanie: czy ta ilosć zakwasu nie spowoduje, ze chleb będzie bardzo kwaśny?

    • Agata says:

      w moim odczuciu nie jest on za kwaśny. Z tych proporcji wychodzą naprawdę 2 duże bochenki, dlatego kwasowość nie jest wyczuwalna.