Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami, orzechami i pestkami

Pudding z nasionami chia to doskonała propozycja na śniadanie. Możecie również zabrać go do pracy, jako drugi posiłek. Z apetytem zjedzą go też dzieci (przetestowane na 3,5 letniej córce przyjaciółki :), gdyż jest aromatyczny dzięki cynamonowi, i maślany dzięki prażonym jabłkom.

Takie śniadanie jest bardzo wartościowe, jest bez soli i bez cukru. Za to ma mnóstwo dobroczynnych składników. Dlatego idealnie wpisuje się akcję Cisowianka – Gotujmy zdrowo – mniej soli.

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami, orzechami i pestkami

Ten pudding bogaty jest w „superfoods„. Po pierwsze, jagody goji, które są uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Dlaczego?   Zawierają 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Dodatkowo są bogate w białko – 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.

Po drugie, nasiona chia. Wystarczą około 2 łyżki stołowe (pamiętajcie, że nie powinniście spożywać więcej niż 3 łyżki dziennie), żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na kluczowe minerały.

Są bardzo bogate w błonnik (mają go 2 razy więcej niż otręby!), białko (szczególnie polecane weganom), magnez (15 razy więcej niż brokuł!), fosfor i wapń (zawierają go 6 razy więcej niż mleko). Dodatkowo mają całkiem sporo witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2, a przy tym mało kalorii. Polecane są osom dbającym o linię a także cukrzykom, bowiem spowalniają wchłanianie cukrów i regulują poziom cukru we krwi (to coś dla mnie! :).

To jeszcze nie koniec dobrodziejstw ;) Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega – 3 (15g nasion zawiera ich 8 razy więcej niż dziki łosoś!), podobnie jak nasz rodzimy len.

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami, orzechami i pestkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka mleka (dowolnego, może być krowie, może być roślinne, np. ryżowe lub migdałowe)
  • 4 łyżki nasion chia
  • skórka starta z 1 cytryny (użyjcie cytryny bio)
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub daktylowego lub miodu)
  • 4 czubate łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub daktylowego lub miodu)
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki nasion słonecznika i dyni
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego lub miodu
  • dodatkowo na wierzch 1 łyżeczkę jagód goji

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia wsyp do mleka. Dodaj skórkę otartą z cytryny, syrop ryżowy i dobrze zamieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie przelej do 4 szklanki włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na 2 godziny), aby pudding zgęstniał . Namocz jagody goi.
  2. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłka (ze skórką) w kostkę.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekane orzechy, pestki słonecznika i dyni oraz jagody goi (dobrze je wcześniej namoczyć).   Jak pokryją się masłem, dodaj jabłka, cynamon i syrop ryżowy. Praż aż jabłka nieco zmiękną, ale będą nadal w kawałkach.
  4. Do szklanek daj po łyżce prażonych jabłek, następnie po łyżce jogurtu naturalnego. Na wierzch daj resztę jabłek i posyp podprażonymi na patelni pestkami słonecznika, dyni oraz namoczonymi jagodami goji.

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami, orzechami i pestkami

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Ela says:

    Jagody goji i nasiona chia w puddingu? Nie wiem czy wiesz, ale właśnie podbiłaś tym przepisem moje serce :) Uwielbiam te składniki osobno, ale nie przyszło mi do głowy, żeby je wykorzystać razem! A pracuję w Szybkiej Pizzy i jak dodajemy coś do menu to różne smaki mieszam, ale chyba skupiam się głównie na niekonwencjonalnych (np. słodkie i słone), bo goji i chia smakowo mi pasują idealnie :) Spróbuję i wezmę jutro do pracy :)